A kovász élete ? hûtött kovász életre keltése
sponsored links
Nagy várakozással néztem elébe. ?Idõ elõtt? elaltattam a kovászaimat, de annyira sûrûk és aktívak voltak, hogy megkockáztattam. Ezt is tesztnek szántam, lesz, ami lesz alapon.
A kenyérliszt kovászt a nevelésének 9. napján, a teljes kiõrlésû kovászt a nevelés 7. napján, a teljes kiõrlésû rozskovászt pedig a nevelés 6. napján altattam el. Nem akartam korábban erre kitérni, mert féltem, hogy mindenki gyorsan elaltatja a kovászát, ami a 10-14. nap elõtt nagy lutri. Eleinte mindenki türelmetlen egy kicsit, én már megtanultam az évek alatt, hogy a türelem, kovászt terem! J
Szóval ma, 3 nap altatás után elõvettem õket a hûtõbõl és máris láttam, hogy jól vannak. Amikor megetetjük és eltesszük aludni a kovászt, akkor az aktivitása megmarad, csak lelassul. Úgy egy-két héten belül látszanak a buborékok, vagyis inkább azt mondom, hogy az a jó, ha látszanak, mert akkor dolgozik.
Így néztek ki, amikor elõvettem õket a hûtõbõl:
Ez több hét, vagy hónap után már nincs így, hiszen az aktívan tartott kovászunk is etetés után nõ, majd összeesik. Szóval, ha a kéthónapos kovász nem buborékos a hûtõben, az még nem jelenti azt, hogy elhalt.
Most 10 órát vártam az etetéssel, miután kivettem õket a hûtõbõl. Megvártam, míg el kezdtek szinte pezsegni. Isteni kovász illata van mindegyiknek! J
Egy-egy adag megetetett kovászt azonnal vissza is tettem a hûtõbe, várakozással nézek elébe, hogy legközelebb felébrednek-e, hogy ilyen gyorsan visszakényszerítettem õket a hûtõbe.
Most egy új megoldásra készülök, amit egy olvasóm néhány hete megosztott meg velem, és ezt szeretném most kipróbálni. Ehhez szinte az összes, az átörökítéshez fel nem használt kovászt megetettem. Úgyhogy holnap nagy kenyérsütés elé nézek! J
Amit tapasztalatként meg szeretnék osztani mindenkivel az, hogy a precízen, megfelelõ alapanyagokból nevelt kovász gyorsabban erõre kaphat, értem ez alatt azt, hogy például a görög joghurt sokkalta jobb táptalaj a kovásznak, mint egy átlagos joghurtfajta.
Hamarosan újra jelentkezem! J