A kovász élete ? 5. nap. Teljes kiõrlésû rozs és búza kovász 2. nap

2014-03-06

sponsored links




Mára már túl vagyunk a nevelési fázis egyharmadán.

Az 5. naptól mindig ugyanúgy kell kezelnünk a kovászt, amíg elég érett nem lesz ahhoz, hogy befejezzük az etetését két sütés között, azaz altassuk hûtõben, a köztes napokban. Már, ha nem sütünk minden nap vele. Mert akkor minden nap ugyanígy, meg kell etetnünk.

Az ötödik napi teendõnk, ami ugyanaz a 10. vagy 14. napig, attól függõen, hogy mikor éri el ereje teljét a kovászunk:

5-10 nap. Minden nap elvégezzük a negyedik napon elvégzett teendõket: villával alaposan összekeverjük a kovászt, egy tiszta üvegbe átmérünk 70 g kovászt, amit elõször 100 g vízzel, majd 100 g liszttel keverjünk el, visszazárjuk az üveget, és ugyanazokon a körülményeken tartjuk az elkövetkezõ napon is.


Etetés elõtt az én 5. napos kenyérliszt kovászom így néz ki:



Tegnap elkezdtünk nevelni teljes kiõrlésû búza és rozskovászt is. Legalábbis én igen. Köszönik szépen, nagyon jól vannak! J Õk most értelemszerûen a 2. napon járnak.


A teljes kiõrlésû búzakovász:


A teljes kiõrlésû rozskovász:


Korábbi bejegyzéseimben többször is említettem, hogy ugyanúgy kell nevelnünk õket, ahogyan a kenyérliszt kovászt. Az elsõ napról az utolsóig. Így bármikor kapcsolódik be valaki, csak a napi teendõket kell követnie, bármilyen lisztbõl is nevel kovászt.

Ma is sütöttem a ?fáradt kenyérliszt kovászból?, azaz nem öntöttem ki a fölösleget, hanem zsemléket sütöttem belõle. Igazán jól viselkedett a kovász. Hamarosan bemutatom ezeket a sütéseket is. Igaz, én 2-4 nappal elõttetek járok a kovásznevelésben.


Ma lefotóztam a kovászokat együtt is, hogy lelkesítselek Benneteket! JOlyan 7 órával etetés után így viselkedtek:




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s