A koleszterin, a margarin és a rostok kapcsolata (II.rész)

2013-07-05

sponsored links

margarin2.jpg

A margarin

A margarinokról elõször azt gondolták, hogy jó hatásúak, mert nagyobb arányban tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, mint a vaj. Néhány margarin 4,0-nál is jobban megemeli a P/S arányt. A legtöbb margarin azonban nem természetes termék. Ezek a népszerû krémek nyomás alatti hevítéssel növényi olajból készülnek, leggyakrabban kukoricaolajból. Részben hidrogénezik a margarint annak érdekében, hogy szobahõmérsékleten kenhetõbb, szilárd zsír legyen.
A hidrogénezési eljárás a növényi olajban lévõ zsírok némelyikét módosítja azáltal, hogy a zsírmolekulák mikroszkopikus alakját megváltoztatja. A zsírsavak (a zsír építõkövei) normális esetben megtalálhatóak a természetben, ezt cisz formának nevezik. Ez a molekulák háromdimenziós megjelenési formájára utal. A hidrogénezési folyamat e molekulák közül néhányat transz formára változtat át. A transzzsírsavak nem hasonlítanak cisz típusú társaikhoz, jelentõsen megnövelik a szérumkoleszterint és az LDL-t, noha többszörösen telítetlenek. A Harvard Egyetemen végzett nyolc évig tartó kísérlet során megállapították, hogy a koleszterinben bekövetkezõ emelkedés összefügg a margarinfogyasztással, amely hatással van a szívbetegség kockázatára. A transzzsírsavaknak a rák elõidézésében is szerepük volt.
Mindezek a tények azt sejtetik, hogy jobb lenne egy kevés mogyorókrémet kenni - vagy inkább mandulakrémet ...


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2013/07/05/a_koleszt...

sponsored links

Keres?s