A kenyér Világnapjára
sponsored links
A kenyér Világnapja van ma!
Ennek alkalmából bemutatom az utóbbi idõben elkészült kenyereimet.
Nagyon megszerettük a kovászolt kenyereket.
Kisérletezgettem itt is, hogy miben sül meg a legjobban.
Nekem vaslábasban sülve vált be.
Szép a Jénaiban is, a lényeg, hogy belegyen fedve a teteje, és csak a végén vegyük le.
De milyen a jó kenyér?
Jó kenyérnek azt tartjuk, ami kovásszal készül, domború, héja keményen ropogós, színe aranybarnába hajló, de nem fekete, égett. A kenyérhéj a bélzettõl nem válik el. A bélzet szívós, lyukacsos szerkezetû és nem morzsolódik. Ha a kenyeret összenyomják, akkor az magától ismét felduzzad. Enyhén savanykás ízét a kovásztól nyeri, és jó ízvilágát, amelyre jellemzõ a gabona íze, négy-öt napig meg is õrzi.
A kenyér döntõ részben gabonaõrleményekbõl tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy ...