A karácsonyi cougnou
sponsored links
November végén Belgiumban megjelenik a pékségekben Jézus kenyere, a cougnou vagy ahogy egyes vidékeken nevezik, a cougnole. Belgium déli részén, Walloniában coquille-nek hívják. Ezt a már a középkor óta ismert süteményt Franciaország északi részén és Belgiumban hagyományosan karácsony reggelén illetve Márton-napkor adták a gyerekeknek egy csésze forró csokoládé kíséretében. Az üzletekben külön marcipáncsecsemõket is vehetünk, a cougnou csak a bölcsõt jelképezi.
Egy belga közmondás szerint : Quand on mange les cougnous au soleil, on mange les cocognes (oeufs de pâques) derriere le poele. -azaz ha a cougnou-t napsütésben esszük, akkor a húsvéti tojást a kályha mellett fogjuk. Brüsszelben reggelente -3 fok van, hózáporral, esõvel tarkítva, úgyhogy én már elõre örülök a húsvétnak.
Az eredeti recept 3 dl tejet írt, de nagyon soknak bizonyult, 2 dl-nél többet semmiképpen se tegyünk hozzá elõször, ha kenyérsütõgépben csináljuk.
Hozzávalók
500 gramm liszt
30 gramm friss élesztõ
150 gramm kristálycukor
150 gramm olvasztott vaj ...