A jövõ elkezdõdött

2011-09-05

sponsored links


Ahhoz, hogy (jó) bor kerüljön a poharainkba, permetezni kell. Általában sokat és sokféle szerrel. Lisztharmat, peronoszpóra, rothadás, az atka és barátaik a ma termesztett (bor)szõlõfajták legveszedelmesebb ellenségei. Szerencsére az utóbbi évtizedekben a szõlészeti-borászati kutatóintézetek komolyan foglalkoztak a betegségekkel szemben ellenálló, rezisztens fajták létrehozásával. Nem génmanipulációval (ha jól tudom, akkor a szõlõ esetében ez szerencsére még nem megy), hanem keresztezésekkel, új hibridek, új fajták elõállításával.

Ez bizony egy nagyon hosszú folyamat, rögös az út, de vannak már biztató eredmények. A legtöbb esetben nem az ellenállósággal van a probléma, inkább azzal, hogy az ilyen szõlõbõl készült bor egyszerûen nem ad olyan minõséget, hogy a gazdának érdemes legyen elgondolkodni a régi, jól bevált fajták kárára történõ telepítésén. Még akkor sem, ha ezzel komoly pénzeket spórolhat meg.

Ez alól az egyik legszebb kivétel a pannonia (pannonija). Ezt a fajtát a Karlócai Szõlészeti Intézetben nemesítették, a kunbarát, a tramini, a bianca és egy rajnai rizling klón (239-20 GM) keresztezésével, 2003 óta államilag elismert fajta (Szerbiában). Hozzám a pécsi kollégáknak köszönhetõen jutott el egy palack, méghozzá a ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/09/05/a_jovo...

sponsored links

Keres?s