A jó zsírokról
sponsored links
Manapság igen sokat hallani az Omega-3, Omega-6 zsírsavakról. Legtöbbször halakra enged asszociálni az Omega-3 zsírsavak csoportja, de vajon miért olyan fontos szervezetünk számára és a halakon kívül még milyen élelemmel juthatunk hozzá a megfelelõ mennyiséghez?
Többek között erre a kérdésre kerestem a választ az inteneten kutakodva.
Egy kis kémia...
Az Omega zsírok olyan szírsavak, amelyek kémiai szerkezetében egy vagy kettõs kötés található. Oké, oké, én sem voltam penge kémiából és vért izzadtam a periódusos rendszer meg a kovalens kötések bemagolásakor. A lényeg viszont, hogy ezek a kettõs kötések teszik lehetõvé, hogy a zsírsavak egyedülálló hatást fejtsenek ki szervezetünkben.
Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav elõállítására, kettõt kivéve: a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav, valamint az alfa-linolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav. Ezeket az étrendbõl kell ...