A hét bloggere: Szani konyhája

2014-05-12

sponsored links

forrás: a képre kattintva elérhetõ

Budai István, az egyik legnagyobb receptes oldal, a Receptneked.hu 
szerkesztõje, a hét bloggerének választott Császár Eta néni ajánlásával, 
 és meginterjúvolt, ami rendkívül megtisztelõ számomra!
Amit még eddig nem tudtál Rólam:

Mutatkozz be pár szóban!

Mursichné Szlama Annamáriának hívnak. Budapesttõl 40 km-re, a Kis-Duna mentén található Kiskunlacházán élek családommal. Férjemmel egy kislányt nevelünk, akit Larának hívnak és a szemünk fénye.

Mióta írsz blogot és mi volt a motivációd ami miatt elkezdted?

Megközelítõleg egy éve kezdtem el. Mérai Katalin motivált leginkább! Miután rátaláltam a gasztro oldalára, kedvet kaptam, hogy ne csak a privát albumomba töltsem fel az étel fotókat, recepteket, hanem a nyilvánossággal is megosszam azokat. Elõször csak a facebookon hoztam létre egy oldalt, majd a rendszerezés érdekében született meg a blogom.
Nagyon jó érzés, amikor kedves visszajelzést kapok, hogy valamelyik receptem sikerült, bevált. Ilyenkor érzem igazán, hogy érdemes csinálni!

Van valami története a Szani névnek?

Mivel a leánykori vezeték nevem Szlama, a keresztnevem után pedig Aninak becéztek, így a kettõbõl tettem össze egy szerintem lágyabb, kedvesebb hangzású becenevet. :)

Kitõl és mikor tanultál meg fõzni? Hány személyre fõzöl és kik õk?

Magamtól!
Természetesen kérdezgettem anyumat és a nagymamámat idõnként, hogy mit, hogy kell készíteni de mindig a saját fejem után mentem, a hagyományos étkeket megtartva de ízviláguk határait áttörve, magunk száj ízére formázva.
Dédnagymamámtól is kaptam természetesen útravalót, aki már sajnos nincs köztünk. Ez leginkább egy-egy mozdulatban mutatkozik meg, amit kiskoromba a konyhába sündörögve lestem el Tõle. Õ nagyon profi volt, fõleg fiatalon, mikor ereje még engedte.
Igazi vidéki asszony, egy molnár felesége a festõi szépségû Pálházán, ahol rengeteg lakodalomban sütött-fõzött, ahogy ez akkoriban szokás volt. Tisztán látom magam elõtt, ahogy hímzett kötényében nyújtja a házi tésztát, majd szélsebesen, magabiztosan vágja a metélt tésztát vagy a kedvenc kis kocka tésztámat, amihez hasonlót ma sem ettem.
Kislányom és férjem, akikrõl gondoskodom. Férjemnek már idestova 17 éve fõzõk és szerencsére meg van elégedve. ;)
Õ az, aki legjobban nyomon követhette a fejlõdésem! :)

Mi volt a legnagyobb siker, amit elértél az életedben és mi az, amit el szeretnél érni?

Eszméletlen nagy sikernek könyvelem el, amikor Mérai Katalin mûvésznõvel és több bloggerina ill. sütni-fõzni szeretõ háziasszony barátnõmmel karöltve, egy közös torta sütési akcióban vettem részt, a Down Alapítvány Korai Fejlesztõ Központjának 10.születésnapja alkalmából. A hálás gyermeki tekintetek, melyekkel ott szembesültem, felülírta minden várakozásomat! Egy ilyen tekintetnél semmilyen siker sem adhatna érzelemig többet!
Szintén Katának köszönhetõen teszteltem zöld diót és nemrég bio liszteket, melyek igazi gasztrokalandozások voltak, nagyon élveztem és a Vidék Íze magazinban is bemutatkozhattam általa két ízben. Illetve májusban egyénileg is bekerül egyik receptem, azaz a kelesztés nélküli rózsa csigáim. Mit szeretnék elérni? Csodás lenne, egy olasz kis faluban élni a családommal és egy saját kis bisztrót vezetni!
Mondjuk ez inkább álom, azért hiszek benne, hogy az álmok valóra válhatnak! ;)

Sütés, vagy fõzés?

Nem tudnék választani! Mindegyiket szeretem, mindegyikben más adja meg az örömet. A fõzésben az, ahogy az alapanyagok, fûszerek közremûködésével megszületnek a finom fogások. Ahogy, egy-egy hozzávaló módosításával, szinte teljesen más végletbe kerülhetünk, fokozva ezzel érzékeinket és mindazokét, akik szívesen fogyasztják ételeimet.
A sütésben az ízek mellett, az alkotás kap jelentõség teljes szerepet, hiszen egy torta vagy mutatósabb sütemény elkészítése, kicsit ?szobrásszá? is tesz minket. Rengeteg tanulás szükséges hozzá! Nagyon sok, nálam ügyesebb, úgymond házi cukrász létezik, akik szinte saját kútfõbõl alkotnak csodákat, soha nem tanulva a mesterséget és, akiket nagyon tisztelek. Hozzájuk szeretnék ?felnõni? ! :)
Addig , míg ez megtörténik, élvezem a tanulás és a készítés örömeit. Na meg azt, hogy a két ?fõszakácsnak? , anyumnak és nagymamámnak is nagyon ízlenek a süteményeim, sõt a receptjeimet is elkérik! ;)

Melyik a kedvenc ételed?

Húsleves! Legszívesebben mindennap készítenék! :P Lehet bármilyen baromfi , sertés vagy marha húsleves, mindegyiket szeretem és a kis családom is nagy rajongója! :)

Van is rá valami tuti recepted?

Inkább praktikákat alkalmazok. Fedõ nélkül fõzöm, ugyanis a fedõrõl visszacsapódó gõz, opálossá teheti a leves színét. Egy kockacukor segít, hogy áttetszõbb legyen a levesünk édes természetesen nem lesz tõle. A sertés húsos csontot habzásig elõfõzöm, lemosom és úgy teszem fel ismét a zöldségekkel, ezáltal megelõzve a leves zavarosságát.

Melyik az az 5 általad írt blogpost, amit szívesen megosztanál a Receptneked.hu olvasóival?

A hét bloggere cím minden héten másra vándorol! Mindig az aktuális blogger nevezi meg az utódját. Te kit választasz? A választásod indokold is meg!

Kedves bloggerina ismerõsömnek szeretném átadni a staféta botot, méghozzá Danának, a Danadi?s Kitchen  oldal szerzõjének. :) Danát személyesen is van szerencsém ismerni, hiszen a nõnapot együtt ünnepeltük egy nagyon szuper baráti társaságban! Végtelenül kedves hölgy, remek édesanya és remek háziasszony, akinek szintén fontosak a hagyományos értékek! Csodás ételekkel örvendeztet meg bennünket, amit olyan látványosan tár elénk, hogy még egy jóllakott ember is nehezen utasítaná vissza! :D
Köszönöm, hogy kíváncsiak voltatok Rám! Eta nénit csókoltatom ! :)
A recpetneked.hu oldal olvasóit, pedig szeretettel üdvözlõm! :)
Szani


Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/05/a-...

sponsored links

Keres?s