A HÓNAP FÛSZERE A babér
sponsored links
Évezredek óta ismert fûszer-, és gyógynövény. Ritkán használjuk, pedig számtalan gyógyhatással rendelkezik, és számtalan étel kiváló ízesítõje lehet. Régen a dicsõség, a hírnév, a becsület jelképe volt (görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg kiváló költõiket, hadvezéreiket és olimpikonokat).
A Földközi - tenger mellékén és az Atlanti - óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld cserje vagy fa. Gyakorlatilag mindenütt - ahol az éghajlat számára kedvezõ ? termesztik. Nálunk csak dézsában nevelhetõ, és inkább dísznövényként tartjuk számon. (Hazánkban a friss levelek használata még nem terjedt el.)
Levelei 7-12 cm hosszúak, bõrszerûek, keskeny ovális alakúak, fényesek, üde zöldek és jellegzetesen illatosak. Magas illóolaj ? tartalommal rendelkeznek: cineol, eugenol, szeszkviterpén lakton, tanninok találhatóak benne.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termõhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebbõl vonják ki a babér olajat, a belõle készült kenõcsök, kivonatok külsõleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termõhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebbõl vonják ki a babér olajat, a belõle készült kenõcsök, kivonatok külsõleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Mire jó?
- kiváló fertõtlenítõ, hasznos segítség bakteriális, és gombás fertõzések leküzdéséhez
- hatásos étvágytalanság esetén
- javítja az emésztést
- oldja a gyomorgörcsöket
- csökkenti a puffadást
- csillapítja a köhögést, köptetõ hatású
- gyulladáscsökkentõ hatása miatt eredményesen alkalmazható száj-, torok-, orrmelléküreg gyulladásra
- segíti az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a magas vércukorszintet
- csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét
- jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak. ásványi anyagoknak
Babért a fazékba ? konyhai felhasználás
Legjobb lenne mindig friss leveleket használni a fõzéshez. Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért - más fûszernövényekkel ellentétben ? az étellel együtt kell fõzni.
Kellemes ízt ad:
- pörkölteknek, mártásoknak, leveseknek
- a káposztafélékbõl (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült ételeknek
- páclevek, fûszerecetek, fûszerolajok, savanyúságok elengedhetetlen alkotója
- a babételek elképzelhetetlenek nélküle
- különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak, vadhúsoknak
Receptek
BABÉRLEVELES KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 1 szál kolbász, 20 dkg sonka-szalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 zsemle, 4 evõkanál vaj, 3 babérlevél só, õrölt bors, 1/2 teáskanál szemes bors , 1 evõkanál édesnemes pirospaprika, 1 teáskanál õrölt kömény
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírját fazékban kiolvasztjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettõt a szalonnához adjuk, és néhány percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított felvágottat kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Meghintjük õrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 4 l vízzel, beledobjuk a babérlevelet és a szemes borsot, majd fedõ alatt megfõzzük.
Közben a zsemléket kockára vágjuk, és forró vajon aranybarnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat visszatesszük a levesbe és összemelegítjük.Pirított zsemlekockákkal meghintve tálaljuk.
BABÉRLEVELES TOKÁNYLEVES
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 2 közepes fej vöröshagyma, olaj, só, babérlevél, édes fûszerpaprika, kevés delikát, 3 db tojás, 4 kanál liszt, 1 kg burgonya
A hagymát apró darabokra vágjuk, beletesszük egy fazékba, ráöntünk egy kevés olajat, és üvegesre dinszteljük. Amikor megpirult, felöntjük vízzel, és beletesszük a falatokra darabolt húskockákat. Babérlevelet, fûszerpaprikát, sót teszünk hozzá, lefödjük, és hagyjuk fõni. Közben kockára vágjuk a burgonyát. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel, és lefödve összefõzzük. Egy kisebb serpenyõbe beletesszük a finomlisztet, ráöntünk annyi olajat, hogy kavarható legyen, egy kicsit pirosra pirítjuk, és ha a krumpli is megfõtt, beletesszük a rántást is a levesbe. Összeforraljuk- 3 tojást hideg vízzel felverünk, és ezt is hozzáöntjük. Pár másodperc után levesszük a tûzrõl és ízlés szerint ízesítjük.
BABÉRLEVELES MARHAHÁTSZIN
Hozzávalók:1 kg marhahátszín (vagy marhafelsál), 5 fej vöröshagyma,2 evõkanál zsír,só-, bors-, ételízesítõ ízlés szerint, 6 db babérlevél, 4 dl tejföl, 2 evõkanál étkezési keményítõ
A vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk. A marhahúst vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához adjuk, majd fûszerezzük: sóval, borssal, ételízesítõvel. Hozzáadjuk a babérlevelet is, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedõ alatt lassú tûzön puhára fõzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra tesszük. A tejfölt vízzel és az 2 kanál étkezési keményítõvel simára keverjük és ezzel sûrítjük be a forrásban lévõ szószt. Rövid ideig összefõzzük, majd a húst is újra hozzáadjuk. Köretként makarónit kínálunk hozzá.
JÓ ÉTVÁGYAT!