A halak dicsérete

2013-01-18

sponsored links



Már sokszor leírtam, a "halak nagy barátja" vagyok. Mondhatom, a halak, rákok, kagylók, központi helyet foglalnak el a konyhámban. Nemcsak azért, mert a fogyasztásuk rendkívül egészséges, sok vitamint (A, B, D) és ásványi anyagot (vas, szelén, cink, jód), tartalmaznak, a tengeri halak - a folyami halak közül a busa - pedig gazdagok telítetlen zsírsavakban, hanem azért is, mert nagyon finomak, változatossá tehetõ velük az étrend. Nem véletlenül játszanak fontos szerepet a mediterrán diétában, konyhában.
Az elmúlt évszázadokban a magyar konyhában is nagy kultúrája volt a halfogyasztásnak. Régi szakácskönyveket lapozgatva csodás halételek leírását találhatjuk. Gyakran került az asztalra csuka, harcsa, ponty, kecsege, fogas, pisztráng, viza, hering, nem volt ritka ünnepi alkalmakkor a béka, a kagyló, a folyami rák, de olvastam teknõsbékareceptet is. Sajnos ezek jó része feledésbe merült, ebbõl kellene visszahozni valamit. Jó alkalmak lehetnek erre az egyre népszerûbb halfõzõ versenyek, fesztiválok. Legközelebb ilyen fesztiválon Budapesten, februárban kóstolhatunk finomabbnál finomabb halételeket, és egyúttal betekintést nyerhetünk a thai, vietnami és japán konyhába is.

Halételek legalább heti egyszeri fogyasztásával már tettünk egy kis lépést az egészségesebb étkezés felé. A halas napot magunk válasszuk ki. Ez lehet a hét bármely napja, a Ha péntek, akkor hal bejegyzésben már "értekeztem" errõl.
De mivel a hal böjti ételnek is számít, ha most ...

Folytats a blogon ... relaxotour.blogspot.com/2013/01/a-hal...

sponsored links

Keres?s