A hal, ami nem hal

2011-12-15

sponsored links



Talán egy éve is lehet annak, hogy utoljára Pangasiust, azaz vietnámi cápaharcsát vettem. Fagyasztott halfilét, persze. Ha jól emlékszem, rántva készítettem el, mert a gyerekek legjobban úgy szeretik; én is ettem belõle, és olyan rosszul lettem utána, hogy ünnepélyes fogadalmat tettem, Pangasiust soha többé nem veszek.

Így is lett. Jó, igaz, kaptam ajándékba sok és jóféle halat, amivel családom ilyen irányú igényeit tökéletesen sikerült kielégíteni. Egy-két hete aztán ráakadtam erre a cikkre, amely a Pangasius tenyésztésének körülményeirõl értekezik. A legijesztõbb rész a következõ:
A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhetõ fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó nõi hormonokkal kezelik.
Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérõ. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!
Pangasius halakat nõi vizeletbõl dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nõivarú egyedeit terhes nõk vizeletébõl elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik õket...
Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínûleg néhány állateledelben szintén felhasználják már... Forrás: www.ketesaruk.hu 
Mindezek mellett még szó van arról is, hogy a tenyésztés egyik helye, a Mekong folyó borzasztóan szennyezett; a következõ mérgek ömlenek bele korlátozás nélkül: arzén, nehézfém, poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyezõdések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB).
Mivel az Internet köztudottan nem csupán a korrekt információk forrása, és a cikk alatt a kommentekben többen is felvetették, hogy ez csupán ellenpropaganda a mindent elárasztó olcsó Pangasiussal szemben, megkérdeztem Szabó Pétert, alias Oceancowboyt a témával kapcsolatban. Péter szakács és halkereskedõ, egyik szerzõje a nemrégiben megjelent Halak és halételek címû hiánypótló kötetnek.
- Amikor az USA-ban, az Atlanti-óceán partján dolgoztam, döbbenten tapasztaltam, hogy a fish&chips alapanyagaként nagyon sok halsütõ már nem tõkehalat, hanem a Vietnámból érkezõ olcsó Pangasiust használta - mondta Péter. - Mint halkereskedõ, azt kell mondanom, igény van rá, olcsó, persze, meg lehet venni. Mint séf azt mondom, a ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s