A HAGYOMÁNYOS FOSZLÓS FRANCIA PÉKSÜTEMÉNY MÁKKAL TÖLTVE

2014-04-16

sponsored links

Nagy kedvencünk ez a puha, foszlós francia sütemény!!! Nem kell megijedni, hogy lágyabb a nyers tészta állaga a megszokott átlagnál, mert a sütemény nagyon-nagyon finom, még másnap is. Nagyon optimális az alapanyagok aránya, nem érdemes eltérni tõle. A hozzávalók hozzáadási sorrendjét érdemes betartani, mert a végeredmény nagyon finom ám!


2,5 dl tej
2 dk friss élesztõ (szárazból 1 evõkanál)
3 tojás
4 evõkanál cukor
250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hõmérsékletûre visszahûtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)


TÖLTELÉK:


100-150 g szoba-hõmérsékletû vaj
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint

mák

1 citrom reszelt héja

Kevés tejben a cukorral meg is fõzhetjük a mákot.



Nagyon jó szerkezetû, könnyed tészta, másnap is hasonló kvalitással bír (tehát megtartja minõségét), mindenki kedvére betölthetõ, autentikus francia sütemény.

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :) (természetesen bármit fõzünk, a hangulatunkkal hatunk az elõállított ételre).
Elõször is felfuttattam az élesztõt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztõt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következõ sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekevertem. Utoljára került bele a puha vaj és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.
4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (nem szabad megolvasztani) (vagy rákenjük a tejben megfõzött cukros mákot), megszórtam a cukorral.

A hosszabb oldalától feltekertem, kettõ és félujjnyi szeletekre vágtam.

Vékonyan kizsírozott, sütõpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütõt elõmelegítettem 180 Cfokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat és rögtön leemeltem a sütõlapról.




vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/04/a-hagy...

sponsored links

Keres?s