A gömbec(gömböc)
sponsored links
Mivel többen is kérdeztétek, hogy mi is az a gömbec, édesanyámtól pontosan megkérdeztem, hogy hogyan is készül, hiszen látni láttam minden egyes disznóvágáskor, de azért a pontos összetevõit nem tudtam. Ezért el is határoztam, hogy a blogomon lassanként közzéteszem az erdélyi disznóvágás részleteit, hogy milyen ételek, termékek készülnek olyankor. Teszem mindezt magamért is, hogy megmaradjon leírva, és azért, hogy ti is lássátok.
Tehát a gömbecet is disznóvágáskor készítjük, általában azok az asszonyok akik nem írtóznak a vértõl, nálunk az idén nagynéném és édesanyám készítették, a disznó gyomrát pedig, amibe töltjük nagymamám pucolta meg, készítette elõ.
Hozzávalók:
- a disznó vére(ami már megalvadt)
- véresebb húsdarabok
- fõtt rizs
- csombortliszt
- õrölt szegfûbors
- õrölt szegfûszeg ...