A glicin jótékony tulajdonságairól
sponsored links
A Glicin jótékony hatásairól röviden
“A Glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben elõforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elõ. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk, mint õseink, hiszen a körömpörkölt, csontleves, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentõsen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkbõl származó aminosavak aránya (csökkent a glicin a többihez képest). Evolúciónk során nem ez volt a jellemzõ, így fölmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek. A glicin pótlás elõnyös hatásai is ezt a sejtést erõsítik. Optimális vércukor A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelõ hatását jelentõsen mérsékli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin ?ellenlábasa?. Csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhetõ magas vérzsír szintet is. Bõr A bõrünk jelentõs mennyiségû kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentõ, bõrünk rugalmasságát növelõ és hidratáló, bõrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szõlõhéj- és mag-kivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bõrünk fiatalságára belsõleg gondolunk. Idegrendszer Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikro kapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás, a különbözõ kísérletek szerint. Méregtelenítés Ezzel kapcsolatban ugyan csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezek alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevû erõs méregtelenítõ és antioxidáns hatású anyag termelõdését. Alvás Több kutatás is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén. A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés elõtt elfogyasztott glicin (3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minõséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek vagyunk. (6 óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminõséget eredményezett, mint 8 óra alvás glicin nélkül.)
Élethosszabbító hatás:
Egérkísérletekben a csökkent kalória bevitel (normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett) hatásosan növeli az élethosszt. Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is (természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl az ún. telomerek hosszának mérésébõl következtettek emberek esetében). A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni a metionin nevû aminosav bevitelének korlátozásával egérkísérletekben és késõbb hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségû glicinnel egészítették ki. Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, kiegyensúlyozza a fehérjékbõl fölszívódó aminosav arányt a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetõen szintén hatásos. Mivel metionin a legtöbb ételben sok van, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhetõ a metionin csökkentett diéta emberek esetében. Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin fölszívódását.
A glicin édesítõszernek is kiváló! Nincs mellékíze, hõálló, a cukorral nagyjából megegyezõ édesítõ hatása van. A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítõ esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk (az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinbõl szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot elõállítani, így nem okoz hypoglikémiát). A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó (szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó) sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelõ hatását kordában tartja.”