A fûszerkirály birodalma
sponsored links
Jean-Marc Notelet francia sztárséf ebédjén jártunk.
A hazájában fûszerkirálynak nevezett séf "birodalma", azaz kedvenc fûszereinek õshazája messze túlmutat Európa határain: nagyrészt Kelet-Ázsiából, Afrikából vagy az Indonéz szigetvilágból származnak. Nemrégiben hazánkba is ellátogatott, hogy az Aranyszarvas étterem francia gasztronómia iránt elkötelezett tulajdonosai meghívásának eleget tegyen, és fûszerbemutatót tartson a Gourmet Fesztiválon. Ezt a Sofitel Chain Bridge látványkonyhájában egy kiváltságos csoport elõtt is megismételte, melynek én is részese lehettem.
Engem a fellépése, a személyisége is meglepett. A fûszerek szeretetéhez én gondolatban játékosságot, szenvedélyességet társítok, de Jean-Marc elsõ látásra megcáfolta az elképzeléseimet: egy komoly, elhivatott, mosolytalan emberrel találtam magam szemben, akin látszott ugyan, hogy valóban a munkájának él, de az elõadásmódja határozott és szenvtelen volt. Csodáltam a profizmusát, hiszen míg szóval tartott bennünket, és a kézrõl kézre adott fûszerekrõl mesélt, fantasztikus ebédet készített nekünk 11 személyre.Az elsõ benyomást késõbb erõsen árnyalta Mautner Zsófi vele készített interjúja, melybõl az derült ki számomra, hogy nála a fûszer-szenvedély egyfajta fanatizmusban nyilvánul meg, ami nemcsak gasztronómiai hitvallását, egész életét meghatározza. A találkozó során kézbe vehettük a könyvét is, melyet Blaise Mautin parfümõrrel együtt készítettek, és az illatok és fûszerek közötti szoros kapcsolatot és összhangot próbálták mûvészi formában bemutatni.
A szemünk elõtt elkészített ételek valóban különlegesek, finomak és igazán franciásak voltak (gondolok itt a tálalásra, és még a nálunk megszokott rozénál is kevésbé átsütött, szinte nyers kacsamellre). A menü a következõ volt: ...