A fõzés tudománya V. rész 17-19. század

2011-10-20

sponsored links


(Velazquez: Tojást sütõ öregasszony 1618)

Erre a korszakra az ízek és konyhatechnikaiújítások kavalkádja jellemzõ. Megjelenik a cukor, a vanília, a csokoládé és atejszín. Elterjed a sertészsírban történõ sütés, fõzés. Elõtérbe kerülnek a maiértelembe vett levesek. A 18. századtól sütnek tükörtojást, fõznek beverttojást és használják az aszpikot. 
Egyre gyakrabban szerepelnek édességek azétlapon, például kalács, mézeskalács, piskóta, madártej, grillázs, kétszersült,fagylaltok. Az erõs fûszerezést alábbhagyták és egyre gyakrabban használták arántást az ételek elkészítéséhez. A magyar konyhát a XIX. századtól több utazóméltatja leírásaiban. Majdnem minden paprikás, de a fõzésben a francia konyhais érezteti hatását, egyre gyakoribbak az olyan szavak, mint galantin, omlette,mayonnaise, cotlette, bár ez a franciás vonal a XIX.sz.-i paraszti konyhánkevéssé volt érzékelhetõ. 

Szükség volt a magyaros ételek választékának abõvítésére, hogy igazodjon a nemzetközi gasztronómiai ízléshez, s fel tudjonzárkózni, s a fõzés tudományában a magyar konyha méltó és világhírû helyetfoglaljon el.  Ezekben az évtizedekben arendkívül precíz, pontos, igényes szakácsmunka volt ...

Folytats a blogon ... obudagasztro.blogspot.com/2011/10/foz...

sponsored links

Keres?s