A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út

2014-05-21

sponsored links

Miben és mit fõzzünk, mikor, mit fogyasszunk? Miért a családanya jelképe a fõzés? Ezekre a kérdésekre válaszol az õsi magyar konyha néhány gondolata. A mérsékelt égöv népeinek hagyományos tápláléka a teljes gabonafélék (erõt, energiát adnak), a zöldségfélék (gyógyítanak), a hüvelyesek, a gyümölcsök (méregtelenítenek, frissítenek) és olajos magvak. A hideg éghajlaton viszont természetes a hús és a zsiradék fogyasztás. A gabonát (barna rizs, köles, kukorica, hajdina, búza, rozs, árpa, zab) sütve, fõzve fogyasztjuk. A hüvelyesek fehérjeforrások (bab, lencse, feles borsó). A gyümölcsnek nyugodtan megehetjük minden részét, kifejezetten használunk vele a szervezetünknek. De mit mond az õsi magyar konyha? Mindig a közvetlen környezetünkben termõ táplálékot részesítsük elõnyben, mert arra van szükségünk, annak energiái vannak velünk összhangban. Minden évszakban azt együk, ami éppen terem, legfeljebb természetes módszerekkel tartósított táplálékkal bõvítsük étlapunkat. Figyeljük magunkat, és rájövünk, hogy milyen ételre van szükségünk. Amikor az egyik irányba felborítjuk az összhangot, máris jelez a szervezetünk valamilyen másik oldali élelemre vágyással, amivel ellensúlyozza az eltérést. Például húsos ételek után szomjasak vagyunk, zsíros ételre jól csúszik a bor. A legtöbb energiát a cserép, öntött vas edényben való fõzés hagyja az ételben. Jó még a zománcozott, acél és üveg edény is. A kukta és a mikrohullámú sütõ használatát a lehetõ legminimálisabbra csökkentsük. A legjobb a szabadtéri tûz a fõzéshez, sütéshez, amelyet kirándulásokkor és kerti partikon engedhetünk meg magunknak, a gáz is a tûz energiáját adja át. A villanyáram nem tûzenergiával telíti az ételt, hanem villamos energiával, ezért ha lehet, ne használjuk.
A fõzéshez jó kedvvel, örömmel álljunk hozzá, mert akkor az ételen is érzõdik majd, hogy ezt jó szívvel készítették.
A fõzés a nõ, a családanya jelképe. A nõ felelõs a családi tûzhely melegéért, s ha nem vigyáz rá, a tûzhely kihûl, a család szétesik. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, jó fõtt ételt (régi mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út), jó illatokat találnak a lakásban. Nem mindegy, hogy a családanya örömet talál-e a fõzésben, sütésben. Nem véletlen, hogy a magyar nyelv azt mondja, milyen finom ez az étel, érzõdik, hogy szívvel készült, igen, jó szívvel, szeretettel. Érdekes módon a magyar szokások szerint a szabad tüzû fõzésnél szinte mindig az apa fõz, így ha idõnként is, de részt vesz a tûz táplálásában. Fontos, hogy a rég elfeledett fûszernövények ízét és hatását újra felfedezve, szeretettel és szívesen használják azokat az ételek elkészítésénél, hiszen fûszerezni egészséges és pompás élvezet. A jól elkészített ételt szívesen enni: egészség és életöröm. (forrás: nemzetiegyletek.hu/sokszinuvidek.hu)

Folytats a blogon ... giudittakonyha.blogspot.com/2014/05/a...

sponsored links

Keres?s