a friss szilva esete a sárga gévagombával
sponsored links
Pár napja hullott az ölembe a sárga gévagomba, a szilvák és a szitakötõ. Ezt a taplógomba féleséget az ínyencek tavasszal, fiatal korában szeretik fogyasztani, ekkor még puha, leves szerkezet alakját ölti. Egészen októberig megtalálhatóak sárga legyezõi a táplálékukul szolgáló fák törzsén, de éppen ebbõl az élõsködõ természetébõl adódóan volt az utóbbi száraz hetek egyetlen fellelhetõ gombaféléje számomra. Késõi morzsolódó, rostos állaga, kissé csípõs, savanykás íze ne tántorítson el senkit a fogyasztásától, hiszen szépen kompenzálható megfelelõ ízek környezetében. Lédús szilvával és friss, gomolyával sült eggyé egy gyümölcslével nedvesített kelttészta lepény tetején és még szép színkavalkád is kerekedett belõlük.
hozzávalók
a tésztához : 1000 g liszt, 200 g alma, 150 g paradicsom, 300 ml víz, 2 kk só, 9 g szárított élesztõ, 2 ek. olivaolaj
a feltéthez: ...