A fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája
sponsored links
Ismeri valaki az olvasóim közül ezt a nagy múltú, õsrégi magyar almafajtát? Nagyszüleink - nem a mostani nagyszülõkre gondolok, hanem az én korosztályom nagyszüleire, és szüleinkre - kedvelt gyümölcsfajtája volt. Ahogy már említettem a szelidgesztenyérõl írt írásomban, az édesapám agrárszakember volt és állami gazdaság igazgató, ezért én hallottam róla és láttam is ezt az almát, és ettem is gyerekként, amely Erdélybõl származik, és talán sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsösébõl is.
Népszerû rétesalma, vastag héjú gyümölcs, igen zamatos, fûszeres illatú, alapszíne sárgászöld, amiket barnáspiros, sötéten csíkolt fedõszín borít és nagy paraszemölcsök pöttyöznek.. A paraszemölcsök magyarul "kis ablak". Szivacsos, szemölcsszerû képletek, a növények szerveinek felületén. A belsõ szövetek és a külsõ levegõ közötti gázcserét hivatottak biztosítani. Másodlagos növekedés eredményei. Helyes tárolás mellett ez a gyümölcsfajta õsztõl akár márciusig eltartható. Országszerte bárhol termeszthetõ, mivel jól alkalmazkodik a környezethez. Hogy miért nevezik feketének, azt nem tudom, mert nincs benne semmi fekete, a formája lapított, talán ezért a tányér elnevezés.
A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. által tavaly hagyományteremtõ szándékkal idított szavazáson két különleges fajta, a fekete berkenye és a pipacs1 meggy mellett indult ez az õsrégi magyar alma és lett az Év gyümölcsfajtája.