A datolyaszilváról, egy a hazánkban is termesztett, igazi téli gyümölcsrõl és felhasználásáról
sponsored links
Persze hol máshol, mint a pécsi piacon, minden télen kapható ez a nálunk is termõ csodagyümölcs. Nekem csodálatos azért is, mert a decemberi zord idõben érik be, de csodálatosan édes és persze csoda-gyógynövényként is említik. Tudományos neve is érdekes, mert hát melyik más növényt neveznek kaki -nak.
A datolyaszilva (Diospyros kaki) decemberben érõ gyümölcs, bár nálunk nem vadon él, de mindenképpen egy különlegesség. A pécsi vásárcsarnokban minden télen megvásárolható, és elõnye, hogy nem külföldrõl érkezik, hanem Pécs mellett terem. Õshazája Kelet-Ázsia, az ébenfafélék közé tartozik. Természetes élõhelyén folyópartokon nõ, így vízigénye magas.
Éretten nagyon édes a gyümölcs, igen magas a cukortartalma (25 %), rostokban és vitaminokban is gazdag. Különösen magas az A-vitamin tartalma, de C-vitaminban is jelentõs, és B1, B2, B3 vitamint is tartalmaz. Ásványi anyag tartalmából a magasabb foszfor, kálcium és vastartalom emelhetõ ki.
Némi hátránya, hogy éretten nem túl állékony, puha leves, így akik a beleharapva harsogó, kemény gyümölcsöket kedvelik, azoknak gyümölcsléként vagy salátában ajánlott, és elsõsorban nyersen, mert mint a legtöbb gyümölcs nyersen a legegészségesebb.
Finom egészséges, számos gyógyhatással is rendelkezõ gyümölcs. Éretlenül fanyar, éretten finom édes. Éretlenül aszalni is lehet, akár egészben is. Éretten gyümölcsitalokhoz, salátákhoz, édességekhez használható, így vitamintartalma sem sérül. Süteményekbe, kenyérbe is ...