A Czifray-féle szakácskönyv

2011-12-20

sponsored links


Régóta vágytam-vadásztam erre a könyvre. Miért? A választ nem könnyû megfogalmazni, de megpróbálom: Szerintem a Czifray-féle szakácskönyv az egyik legfontosabb útmutató honi gasztronómiánkban, nélkülözhetetlen alapmû, ha úgy tetszik. Ráadásul úgy vélem, segítségével, elemzésével, gyakori forgatásával visszatérhetünk gasztro-identitásunkhoz, tán még azt is megfogalmazhatjuk végre (helyesen), hogy mi is a "magyaros".

Czifray többek szerint a firenzei Habsburg-ágról származó és az elsõ nagy magyar reformátornak számító, József nádor udvari szakácsa volt, mások szerint annak csak tanácsait elfogadó jogász és szabadértelmiségi, akinek "fõzõ- és receptkönyve" elõször 1816-ban jelent meg Pesten. Az elsõ magyar nyelvû szakácskönyv egyébiránt 1695-ben látott napvilágot Tótfalusi Kis Miklós tollából. A kolozsvári nyomdából kikerült Szakáts mesterségnek könyvetskéje, sokáig az egyetlen elérhetõ gasztrokönyv volt. Az 1829-ben kiadott (Czifray)szakácskönyv nem csupán gasztrotörténeti érdekesség, hanem olyan hasznos kézikönyv egy konyhában jártas asszonynak vagy férfinak, melybõl könnyedén készíthet olyan fogásokat, melyek a reformkorban voltak népszerûek. Mai szemmel nézve ugyan kicsit furcsának, eddig ismeretlennek tûnik az akkori ízvilág, talán azt ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2011/12/czif...

sponsored links

Keres?s