A cukkini 3-szor
sponsored links
Tudod van egy zseniális aforizma honfitársaim szervezési képességeit illetõen, itt az alkalom, hogy felelevenítsem: ?A Paradicsomban angolok a rendõrök, franciák a szakácsok, németek a sörgyártók, olaszok a szeretõk és mindent a svájciak szerveznek. A Pokolban viszont németek a rendõrök, angolok a szakácsok, franciák a sörgyártók, svájciak a szeretõk és mindent az olaszok szerveznek.?
(Oriana Fallaci)
Gyönyörûek a cukkinik, minden héten veszek pár darabot, mert igazi könnyû nyári zöldség, és nagyon sokféleképpen készíthetõ. Két olasz receptet hoztam most, és egy maradékhasznosítósat. Mert szerintem - bár tapasztalatom nincs róla - nem csak a szeretõk olaszok a paradicsomban, de a szakácsok is. ?
Az elsõ egy tekercselt cukkini sonkával, mozzarellával. Tökéletes elõételnek is, sör- vagy borkorcsolyának is, de ma mi magában ettük, bazsalikomos paradicsomsalátával. Nyáron az az igazság, nagyon egyszerûen étkezünk, mert pl. nekem étvágyam sincs a nagy melegekben. Meg fõzni sincs kedvem órákig a tûzhely mellett álldogálva. Ma még nem volt olyan hõség, be mertem kapcsolni a sütõt.
Hozzávalók 10 tekercshez:
2 cukkini (a maradékból készíthetünk majd gratent)
2 mozzarella
25 dkg sonka
olívaolaj
zsemlemorzsa
A cukkinik két végét levágjuk, és szeletelõvel olyan 3-4 milliméteresre vágjuk hosszában, és olyan szeleteket választunk, amik teljesen szélesek. Olívaolajba mártjuk, majd zsemlemorzsába, és az elõmelegített, forró sütõbe tesszük sütõpapíron 20 percre. Ha már kissé megpirult rajta a morzsa, kivesszük, hagyjuk kissé hûlni.
Közben a mozzarellát is szeletekre vágjuk és a sonkát is olyan szélesre, amilyenek a cukkinik. Majd a morzsás cukkinire teszünk a sonkából egy szeletet és a mozzarellából is és felgöngyöljük. Fogvájóval megtûzzük és visszatesszük a forró sütõbe még 10-15 percre.
Nagyon fincsi és könnyû ebéd, vacsora, akármi. Itt a videón meg is lehet nézni az elkészítését.
A második recept is olasz, egy tésztában sült finomság. Ez is elõétel, vagy sör- illetve borkorcsolya. Ezt még nem sütöttem meg, de ami késik, nem múlik. Itt a recept és ez is ugyanaz, csak itt a cukkini virágja is belekerül a masszába. Egyébként egy calabriai recept.
A harmadik ötletem pedig egy cukkini graten. Ami kimarad a fenti tekercseknél, abból el lehet készíteni, plusz persze még szelni hozzá cukkinit. Én így csinálnám: kissé besóznám a cukkiniszeleteket, egyrészt hogy levet engedjen, másrészt hogy megpuhuljon. Hagynám állni egy órácskát, aztán kikenném fokhagymával jól a sütõtálat, kivajaznám, beletenném szépen sorban a cukkiniszeleteket, borsoznám, megszórnám szurokfûvel is kissé, és ráöntenék egy olyan keveréket, ami 2 dl tejszínbõl, 2 jól felvert tojásból és kétféle reszelt sajtból állna: valamilyen olvadós sajtból és parmezán jellegû sajtból. Ezt önteném a sorba rendezett cukkiniszeletekre. Forró sütõben szép pirosra sütném. Hallal, sült csirkével kitûnõ lenne.