A csomómentes habarás készítésének titkai
sponsored links
Valami oknál fogva a habarás és a rántás egyfajta mumusként kísérti a nõket. Pedig nem nagy ördöngösség az elkészítésük, ámbár most csupán a habarás mikéntjét szeretném bemutatni.
Forrás: http://everydaylife.globalpost.com/blend-flour-sour-cream-lumps-32759.html
Szögezzük le gyorsan az elején, hogy nem vagyok se szakács, se semmi hasonló, egyszerû itthon ténykedõ háziasszony vagyok és bár lehet korántsem profi módon habarok, nekem sikerülni szokott az itt leírtak szerint, úgyhogy úgy olvasd tovább a cikket.
Tehát a habarás egyfajta sûrítési módszer, amit leveseknél, fõzelékeknél szoktak a fõzés végén elkövetni, amikor már minden alapanyag puhára fõtt.
Én általában elég kevés ételt készítek rántással, sok mindent inkább habarok, azt is úgy, hogy mi imádjuk a tejfölt, így alapból egy nagy dobozzal kerül bele, készüljön bármi.
Tegnap gyorsan lencsefõzeléket készítettem, így kapóra is jött a bejegyzés megírásához.
A hõkiegyenlítés az egyik kulcsa az egésznek, ugyanis ha a hideget közvetlenül belelottyantjuk a forró fõzelék alapba, akkor bizony összekapja a habarást és csomós lesz.
Ezért úgy készül, hogy egy nagy doboz tejfölt simára keverünk egy tálban.
Ehhez megy hozzá vagy 2 ek keményítõ vagy 2 ek liszt. Én mindenhez finomlisztet használok ,kivéve ilyen sûrítésekhez vagy pl. panírozáshoz, mert ebben az esetben rétesliszttel dolgozom, az kevésbé hajlamos a csomósodásra.
Szóval elkeverjük.
Ezután hozzá kanalazunk 3-4 merõkanállal a fõzelék levébõl és teljesen simára keverjük.
Amikor ilyen szép sima, mehet a fõzelékbe.
Ha valamiért tartanánk tõle, hogy mégis csomós lesz a végeredmény, szûrõn át öntsük a fõzelékhez, de szerintem nem szükséges, ha rétesliszttel dolgozunk. Folyamatosan keverjük, miközben belecsurgatjuk a habarást.
Jó sok zsírt eresztett a kis csülköm??na de látszik, hogy nem lett csomós a habarás.
Ezzel már csak épp forraljuk újra az egészet, ne fõzzük már perceken át. Még megkapja a fõzelék az ecetet, kóstolással ellenõrizzük, kell-e utánafûszereznünk, sóznunk, bármit és le is kapcsolhatjuk a gázt.
Nem is bonyolult, igaz?
Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Forrás: http://everydaylife.globalpost.com/blend-flour-sour-cream-lumps-32759.html
Szögezzük le gyorsan az elején, hogy nem vagyok se szakács, se semmi hasonló, egyszerû itthon ténykedõ háziasszony vagyok és bár lehet korántsem profi módon habarok, nekem sikerülni szokott az itt leírtak szerint, úgyhogy úgy olvasd tovább a cikket.
Tehát a habarás egyfajta sûrítési módszer, amit leveseknél, fõzelékeknél szoktak a fõzés végén elkövetni, amikor már minden alapanyag puhára fõtt.
Én általában elég kevés ételt készítek rántással, sok mindent inkább habarok, azt is úgy, hogy mi imádjuk a tejfölt, így alapból egy nagy dobozzal kerül bele, készüljön bármi.
Tegnap gyorsan lencsefõzeléket készítettem, így kapóra is jött a bejegyzés megírásához.
A hõkiegyenlítés az egyik kulcsa az egésznek, ugyanis ha a hideget közvetlenül belelottyantjuk a forró fõzelék alapba, akkor bizony összekapja a habarást és csomós lesz.
Ezért úgy készül, hogy egy nagy doboz tejfölt simára keverünk egy tálban.
Ehhez megy hozzá vagy 2 ek keményítõ vagy 2 ek liszt. Én mindenhez finomlisztet használok ,kivéve ilyen sûrítésekhez vagy pl. panírozáshoz, mert ebben az esetben rétesliszttel dolgozom, az kevésbé hajlamos a csomósodásra.
Szóval elkeverjük.
Ezután hozzá kanalazunk 3-4 merõkanállal a fõzelék levébõl és teljesen simára keverjük.
Amikor ilyen szép sima, mehet a fõzelékbe.
Ha valamiért tartanánk tõle, hogy mégis csomós lesz a végeredmény, szûrõn át öntsük a fõzelékhez, de szerintem nem szükséges, ha rétesliszttel dolgozunk. Folyamatosan keverjük, miközben belecsurgatjuk a habarást.
Jó sok zsírt eresztett a kis csülköm??na de látszik, hogy nem lett csomós a habarás.
Ezzel már csak épp forraljuk újra az egészet, ne fõzzük már perceken át. Még megkapja a fõzelék az ecetet, kóstolással ellenõrizzük, kell-e utánafûszereznünk, sóznunk, bármit és le is kapcsolhatjuk a gázt.
Nem is bonyolult, igaz?
Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz hozzám a Facebookon is!