A csodĂĄlatos almaecet

2018-03-23

sponsored links

Almaecet: az igazi Ă©letelixĂ­r

SegĂ­ti a gyomorproblĂ©mĂĄkat, Ă©s fogyĂłkĂșrĂĄra is kivĂĄlĂł


Zsupos IldikĂł
Az ecet univerzĂĄlis termĂ©k a hĂĄztartĂĄsban: hasznĂĄlhatjuk Ă©telĂ­zesĂ­tĂ©sre, vĂ­zkĂ” eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄra, de darĂĄzscsĂ­pĂ©s enyhĂ­tĂ©sĂ©re is. SokfĂ©le formĂĄja lĂ©tezik, az egyik legĂ©rtĂ©kesebb az almaecet, melynek egĂ©szsĂ©gre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsai rendkĂ­vĂŒliek.

Az almaecet valĂłdi csodaszer

Az ecet savanykĂĄs, kissĂ© csĂ­pĂ”s Ă­zĂ©t nem mindenki kedveli. A hĂĄztartĂĄsokban leggyakrabban elĂ”fordulĂł 10 Ă©s 20 szĂĄzalĂ©kos ecetsavak mellett azonban lĂ©teznek lĂĄgyabb, kellemesebb aromĂĄjĂș ecetfajtĂĄk is, melyek rendszeres fogyasztĂĄsa egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt pozitĂ­v hatĂĄsuknak köszönhetĂ”en kifejezetten javasolt. Ilyen ecetfajta az almaecet is, melyet nem csak az Ă©telek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re, de egĂ©szsĂ©gĂŒnk megĂ”rzĂ©se Ă©rdekĂ©ben, valamint a szĂ©psĂ©gĂĄpolĂĄsban is hasznĂĄlhatunk. IsmerjĂŒk meg hogyan!
Az almaecet igazi Ă©letelixĂ­r, almaecet chutney almaecet diĂ©ta fogyĂłkĂșra magas vĂ©rnyomĂĄs recept
Az almaecet tényleg igazi életelixír

AlkoholbĂłl ecet

Az ecet alkoholtartalmĂș folyadĂ©kok, pĂ©ldĂĄul bor, sör, pĂĄlinka erjesztĂ©sĂ©vel keletkezik. Az alkohol, nyitott edĂ©nyben tĂĄrolva Ă©s levegĂ”vel Ă©rintkezve egy idĂ” utĂĄn megsavanyodik Ă©s ecetes lesz, amelyĂ©rt az ecetsav-baktĂ©riumok a felelĂ”sek. Ezen baktĂ©riumok hatĂĄsĂĄra az etil-alkohol ecetsavvĂĄ oxidĂĄlĂłdik, Ă©s lĂ©trejön az ecet.
Ma a kereskedelemben kaphatĂłk erjesztĂ©ses ecetek, de kĂ©miai Ășton is ĂĄllĂ­tanak elĂ”. Több fajtĂĄja is lĂ©tezik, Ă­gy pĂ©ldĂĄul a balzsamecet, a rizsecet, a borecet, valamint a kĂŒlönfĂ©le gyĂŒmölcsborecetek, melyek közĂŒl a legismertebb az almaecet. GyĂŒmölcsborecetet kĂ©szĂ­tenek mĂ©g Ă”szibarackbĂłl, meggybĂ”l Ă©s eperbĂ”l is.
Savas, de lĂșgosĂ­t
BĂĄr az almaecet a citromhoz hasonlĂłan savas kĂ©mhatĂĄsĂș, fogyasztĂĄsa mĂ©gis lĂșgosĂ­tja a szervezetet, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek segĂ­tik a savak lebomlĂĄsĂĄt, Ă©s a lĂșgok termelĂ”dĂ©sĂ©t. A legjobb lĂșgosĂ­tĂł hatĂĄs Ă©rdekĂ©ben mindig ĂŒres gyomorra igyuk.

Az almaecet igazi Ă©letelixĂ­r

Az almaecet az alma erjedĂ©se sorĂĄn lĂ©trejövĂ” almabor tovĂĄbbi fermentĂĄlĂĄsĂĄval jön lĂ©tre, Ă©s igen alacsony, 5 szĂĄzalĂ©k savtartalmĂș (nagy rĂ©szĂ©t vĂ­z alkotja). MĂĄr Ă”seink korĂĄban is elĂ”szeretettel alkalmaztĂĄk, hiszen sokfĂ©le Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagot (kalcium, kĂĄlium, magnĂ©zium, nĂĄtrium, foszfor, szilĂ­cium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- Ă©s C- vitamin, bĂ©ta-karotin) tartalmaz, Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsai kiemelkedĂ”ek.
Magas rosttartalmĂĄnak köszönhetĂ”en enyhĂ­ti a gyomor- Ă©s emĂ©sztĂ©si problĂ©mĂĄkat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjĂ©t, antioxidĂĄns-tartalmĂĄnak köszönhetĂ”en pedig a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri, valamint daganatos betegsĂ©gek megelĂ”zĂ©sĂ©ben is fontos a szerepe. HasznĂĄlhatjuk magas vĂ©rnyomĂĄs, asztma, valamint Ă­zĂŒleti gyulladĂĄsok Ă©s migrĂ©n kezelĂ©sĂ©re is. Remek fertĂ”tlenĂ­tĂ”szer, gomba- Ă©s baktĂ©riumölĂ”, ennek köszönhetĂ”en Candida diĂ©tĂĄban is alkalmazhatĂł. A szervezetet frissĂ­tĂ” hatĂĄsa miatt fiatalĂ­tĂłszerkĂ©nt is emlegetik.

Az almaecet segĂ­ti a fogyĂłkĂșrĂĄt is

Az almaecetfogyĂłkĂșraesetĂ©n is kivĂĄlĂłan alkalmazhatĂł, hiszen felgyorsĂ­tja az anyagcserĂ©t, segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, vĂ­zhajtĂł, mĂ©regtelenĂ­tĂ” Ă©s Ă©tvĂĄgycsökkentĂ” hatĂĄsĂș, Ă©s gĂĄtolja a zsĂ­rok lerakĂłdĂĄsĂĄt. HosszĂș tĂĄvon fejti ki jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄt, Ă­gy a többletsĂșly fokozatosan adhatĂł le. ÉtkezĂ©s elĂ”tt 10-15 perccel egy evĂ”kanĂĄl almaecetet keverjĂŒnk el 3 dl vĂ­zben, Ă©s igyuk meg. Ha valakinek Ă©rzĂ©keny a gyomra, vagy gyomorfekĂ©lye van, inkĂĄbb ne kĂ­sĂ©rletezzen vele.
Az almaecet igazi csodaszer, almaecet chutney almaecet diĂ©ta fogyĂłkĂșra magas vĂ©rnyomĂĄs recept
Az almaecet szĂ©psĂ©gĂŒnk megĂ”rzĂ©sĂ©ben is segĂ­t

BÔr- és hajåpolås almaecettel

Az almaecet szĂ©psĂ©gĂŒnk megĂ”rzĂ©sĂ©ben is nagy segĂ­tsĂ©gĂŒnkre lehet. Az ecetvizes fĂŒrdĂ” feszessĂ© varĂĄzsolja a bĂ”rt, hĂĄmlasztĂł hatĂĄsĂș, valamint tisztĂ­tja Ă©s illatosĂ­tja a bĂ”rt. Egy kĂĄd vĂ­zhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohĂĄr tejszĂ­nt is, hogy bĂ”rĂŒnk igazĂĄn bĂĄrsonyos legyen. Nagy hasznĂĄt vehetjĂŒk a hajĂĄpolĂĄsban is. Az ecetes öblĂ­tĂ©s selymessĂ©, lazĂĄvĂĄ Ă©s fĂ©nyessĂ© varĂĄzsolja a hajat. 4-5 evĂ”kanĂĄl almaecetet kenjĂŒnk szĂ©t a hajunkon, majd öblĂ­tsĂŒk le.

+1 recept

A konyhĂĄban hasznĂĄlhatjuk kĂŒlönbözĂ” Ă©telek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re, remekĂŒl harmonizĂĄl a salĂĄtĂĄkkal, szĂĄrnyas Ă©telekkel Ă©s pĂĄcolt halakkal, de befĂ”ttekhez Ă©s italokhoz is jĂłl illik. A hazĂĄnkban is nĂ©pszerĂ» chutney egyik fontos alapanyaga, lĂĄssunk hĂĄt egy igazi nyĂĄri receptet hozzĂĄ, amelyet a grillpartik alkalmĂĄval fel is hasznĂĄlhatunk.

Áfonyås körtechutney

HozzĂĄvalĂłk kb. 1 literhez:
  • 2 kg körte, kockĂĄkra vĂĄgva
  • 60 dkg vöröshagyma, aprĂłra vĂĄgva
  • 25 dkg nyers nĂĄdcukor
  • 10 dkg aszalt vörös ĂĄfonya
  • 1 evĂ”kanĂĄl sĂł
  • fĂ©l teĂĄskanĂĄl Ă”rölt szegfĂ»szeg
  • fĂ©l teĂĄskanĂĄl Ă”rölt gyömbĂ©r
  • negyed teĂĄskanĂĄl csilipaprika
  • 4 gerezd ĂĄttört fokhagyma
  • 3 dl almaecet
TegyĂŒk a körtĂ©t, a vöröshagymĂĄt, a cukrot, valamint az ĂĄfonyĂĄt egy lĂĄbosba Ă©s lassĂș tĂ»zön kezdjĂŒk el fĂ”zni, majd adjuk hozzĂĄ a sĂłt, a fĂ»szereket, a fokhagymĂĄt Ă©s az ecetet. SzĂ©p lassan fĂ”zzĂŒk addig, amĂ­g besĂ»rĂ»södik. Ez kb. 1 - 1, 5 ĂłrĂĄt vesz igĂ©nybe. EzutĂĄn öntsĂŒk meleg, sterilizĂĄlt ĂŒvegekbe, szorosan csavarjuk rĂĄ a tetĂ”t Ă©s fejre ĂĄllĂ­tva hĂ»tsĂŒk ki.
SavanyĂș, de egĂ©szsĂ©ges
A konyhĂĄnk egyik leghĂ©tköznapibb tartozĂ©ka is szolgĂĄlhat meglepetĂ©sekkel: Ă©rdemes többet megtudni az ecetrĂ”l, pontosabban a vĂĄltozatos eredetĂ», Ă­zĂ», minĂ”sĂ©gĂ» ecetkĂŒlönlegessĂ©gekrĂ”l.

Folytatás a blogon ... https://zsanuaria.blogspot.com/2018/0...

sponsored links

Keres?s