A csodĂĄlatos almaecet
sponsored links
Almaecet: az igazi Ă©letelixĂr
SegĂti a gyomorproblĂ©mĂĄkat, Ă©s fogyĂłkĂșrĂĄra is kivĂĄlĂłAz ecet univerzĂĄlis termĂ©k a hĂĄztartĂĄsban: hasznĂĄlhatjuk Ă©telĂzesĂtĂ©sre, vĂzkĂ” eltĂĄvolĂtĂĄsĂĄra, de darĂĄzscsĂpĂ©s enyhĂtĂ©sĂ©re is. SokfĂ©le formĂĄja lĂ©tezik, az egyik legĂ©rtĂ©kesebb az almaecet, melynek egĂ©szsĂ©gre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsai rendkĂvĂŒliek.
Az almaecet valĂłdi csodaszer
Az ecet savanykĂĄs, kissĂ© csĂpĂ”s ĂzĂ©t nem mindenki kedveli. A hĂĄztartĂĄsokban leggyakrabban elĂ”fordulĂł 10 Ă©s 20 szĂĄzalĂ©kos ecetsavak mellett azonban lĂ©teznek lĂĄgyabb, kellemesebb aromĂĄjĂș ecetfajtĂĄk is, melyek rendszeres fogyasztĂĄsa egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt pozitĂv hatĂĄsuknak köszönhetĂ”en kifejezetten javasolt. Ilyen ecetfajta az almaecet is, melyet nem csak az Ă©telek ĂzesĂtĂ©sĂ©re, de egĂ©szsĂ©gĂŒnk megĂ”rzĂ©se Ă©rdekĂ©ben, valamint a szĂ©psĂ©gĂĄpolĂĄsban is hasznĂĄlhatunk. IsmerjĂŒk meg hogyan!
AlkoholbĂłl ecet
Az ecet alkoholtartalmĂș folyadĂ©kok, pĂ©ldĂĄul bor, sör, pĂĄlinka erjesztĂ©sĂ©vel keletkezik. Az alkohol, nyitott edĂ©nyben tĂĄrolva Ă©s levegĂ”vel Ă©rintkezve egy idĂ” utĂĄn megsavanyodik Ă©s ecetes lesz, amelyĂ©rt az ecetsav-baktĂ©riumok a felelĂ”sek. Ezen baktĂ©riumok hatĂĄsĂĄra az etil-alkohol ecetsavvĂĄ oxidĂĄlĂłdik, Ă©s lĂ©trejön az ecet.Ma a kereskedelemben kaphatĂłk erjesztĂ©ses ecetek, de kĂ©miai Ășton is ĂĄllĂtanak elĂ”. Több fajtĂĄja is lĂ©tezik, Ăgy pĂ©ldĂĄul a balzsamecet, a rizsecet, a borecet, valamint a kĂŒlönfĂ©le gyĂŒmölcsborecetek, melyek közĂŒl a legismertebb az almaecet. GyĂŒmölcsborecetet kĂ©szĂtenek mĂ©g Ă”szibarackbĂłl, meggybĂ”l Ă©s eperbĂ”l is.
Savas, de lĂșgosĂt
BĂĄr az almaecet a citromhoz hasonlĂłan savas kĂ©mhatĂĄsĂș, fogyasztĂĄsa mĂ©gis lĂșgosĂtja a szervezetet, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek segĂtik a savak lebomlĂĄsĂĄt, Ă©s a lĂșgok termelĂ”dĂ©sĂ©t. A legjobb lĂșgosĂtĂł hatĂĄs Ă©rdekĂ©ben mindig ĂŒres gyomorra igyuk.
Az almaecet igazi Ă©letelixĂr
Az almaecet az alma erjedĂ©se sorĂĄn lĂ©trejövĂ” almabor tovĂĄbbi fermentĂĄlĂĄsĂĄval jön lĂ©tre, Ă©s igen alacsony, 5 szĂĄzalĂ©k savtartalmĂș (nagy rĂ©szĂ©t vĂz alkotja). MĂĄr Ă”seink korĂĄban is elĂ”szeretettel alkalmaztĂĄk, hiszen sokfĂ©le Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagot (kalcium, kĂĄlium, magnĂ©zium, nĂĄtrium, foszfor, szilĂcium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- Ă©s C- vitamin, bĂ©ta-karotin) tartalmaz, Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsai kiemelkedĂ”ek.Magas rosttartalmĂĄnak köszönhetĂ”en enyhĂti a gyomor- Ă©s emĂ©sztĂ©si problĂ©mĂĄkat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjĂ©t, antioxidĂĄns-tartalmĂĄnak köszönhetĂ”en pedig a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri, valamint daganatos betegsĂ©gek megelĂ”zĂ©sĂ©ben is fontos a szerepe. HasznĂĄlhatjuk magas vĂ©rnyomĂĄs, asztma, valamint ĂzĂŒleti gyulladĂĄsok Ă©s migrĂ©n kezelĂ©sĂ©re is. Remek fertĂ”tlenĂtĂ”szer, gomba- Ă©s baktĂ©riumölĂ”, ennek köszönhetĂ”en Candida diĂ©tĂĄban is alkalmazhatĂł. A szervezetet frissĂtĂ” hatĂĄsa miatt fiatalĂtĂłszerkĂ©nt is emlegetik.
Az almaecet segĂti a fogyĂłkĂșrĂĄt is
Az almaecetfogyĂłkĂșraesetĂ©n is kivĂĄlĂłan alkalmazhatĂł, hiszen felgyorsĂtja az anyagcserĂ©t, segĂti az emĂ©sztĂ©st, vĂzhajtĂł, mĂ©regtelenĂtĂ” Ă©s Ă©tvĂĄgycsökkentĂ” hatĂĄsĂș, Ă©s gĂĄtolja a zsĂrok lerakĂłdĂĄsĂĄt. HosszĂș tĂĄvon fejti ki jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄt, Ăgy a többletsĂșly fokozatosan adhatĂł le. ĂtkezĂ©s elĂ”tt 10-15 perccel egy evĂ”kanĂĄl almaecetet keverjĂŒnk el 3 dl vĂzben, Ă©s igyuk meg. Ha valakinek Ă©rzĂ©keny a gyomra, vagy gyomorfekĂ©lye van, inkĂĄbb ne kĂsĂ©rletezzen vele.BĂ”r- Ă©s hajĂĄpolĂĄs almaecettel
Az almaecet szĂ©psĂ©gĂŒnk megĂ”rzĂ©sĂ©ben is nagy segĂtsĂ©gĂŒnkre lehet. Az ecetvizes fĂŒrdĂ” feszessĂ© varĂĄzsolja a bĂ”rt, hĂĄmlasztĂł hatĂĄsĂș, valamint tisztĂtja Ă©s illatosĂtja a bĂ”rt. Egy kĂĄd vĂzhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohĂĄr tejszĂnt is, hogy bĂ”rĂŒnk igazĂĄn bĂĄrsonyos legyen. Nagy hasznĂĄt vehetjĂŒk a hajĂĄpolĂĄsban is. Az ecetes öblĂtĂ©s selymessĂ©, lazĂĄvĂĄ Ă©s fĂ©nyessĂ© varĂĄzsolja a hajat. 4-5 evĂ”kanĂĄl almaecetet kenjĂŒnk szĂ©t a hajunkon, majd öblĂtsĂŒk le.+1 recept
A konyhĂĄban hasznĂĄlhatjuk kĂŒlönbözĂ” Ă©telek ĂzesĂtĂ©sĂ©re, remekĂŒl harmonizĂĄl a salĂĄtĂĄkkal, szĂĄrnyas Ă©telekkel Ă©s pĂĄcolt halakkal, de befĂ”ttekhez Ă©s italokhoz is jĂłl illik. A hazĂĄnkban is nĂ©pszerĂ» chutney egyik fontos alapanyaga, lĂĄssunk hĂĄt egy igazi nyĂĄri receptet hozzĂĄ, amelyet a grillpartik alkalmĂĄval fel is hasznĂĄlhatunk.ĂfonyĂĄs körtechutney
Hozzåvalók kb. 1 literhez:- 2 kg körte, kockåkra vågva
- 60 dkg vöröshagyma, apróra vågva
- 25 dkg nyers nĂĄdcukor
- 10 dkg aszalt vörös åfonya
- 1 evÔkanål só
- fél teåskanål Ôrölt szegfûszeg
- fél teåskanål Ôrölt gyömbér
- negyed teĂĄskanĂĄl csilipaprika
- 4 gerezd åttört fokhagyma
- 3 dl almaecet
SavanyĂș, de egĂ©szsĂ©ges
A konyhĂĄnk egyik leghĂ©tköznapibb tartozĂ©ka is szolgĂĄlhat meglepetĂ©sekkel: Ă©rdemes többet megtudni az ecetrĂ”l, pontosabban a vĂĄltozatos eredetĂ», ĂzĂ», minĂ”sĂ©gĂ» ecetkĂŒlönlegessĂ©gekrĂ”l.