A cseh kucsmagomba a konyhámban
sponsored links
A cseh kucsmagomba a tavasz elsõ gombája, együtt nõhet a fattyú kucsmagombával is. Az ízletes és a hegyes kucsmagomba is kerülhetne a konyhámba, de nem szokott, mert leginkább a nyáras ligeterdõket kedvelõ cseh kucsmával találkoztam eddig. Sokan kedveljük, és alig várjuk ezeket az elsõ tavaszi gombákat. Felismerésük sem nehéz, de a saját gyûjtésû gombát lássa szakellenõr, mert akad mérgezõ ,némileg hasonló faj is ebben az idõszakban. A Netgombászt is érdemes megnézni, mit írnak a kucsmagombákról és felhasználásukról. Nagyon fontos a 20 perces sütés-fõzés, hõkezelés, mert ezek a gombák csak ezzel feltétellel válnak ehetõvé. sajnos nem minden év jó kucsmás év, szeszélyes gombák ezek, de az idei, 2018-as év jónak tûnik.
Nyersen törékeny gombák a kucsmák, óvatosan kell szedni, szállítani, fõzve azonban már rugalmasak lesznek. Gyûjtéskor érdemes arra figyelni, hogy az öregedõ gombák sötétebbre barnulnak, kissé feketednek itt-ott, azokat már nem érdemes hazavinni, mert gyorsan romló alapanyag a gomba. Fõzés után a már rugalmassá váló kis kucsmájuk jól tölthetõ mindenféle finomsággal. A cseh kucsma, aminek tönkje pillanatok alatt kipattintható a süvegbõl, különösen alkalmas erre. Megtöltés után aztán tepsiben, szósszal leöntve süthetõ, vagy akár töltve panírozva ki is rántható. Fõzéskor nem kellemes a konyhában terjengõ illat, ezért én az elsõ levet, forrázó- vagy fõzõlevet leöntöm. Nem kedvelem töményen, tehát gombapörkölt helyett inkább levesbe, rizottóba, tésztaszószba, tojásba kerül kisebb mennyiségben.
A kucsmagombák jól is mutatnak az ételben, a kis süvegeket egyben hagyva vagy félbevágva, izgalmas, ahogyan mintázatuk átsejlik a szósz anyagán. Rövid sütésidejû pitéket is dekorálhatunk vele, tapasztalatom szerint nem ég meg a pite tetején.
kucsmagomba tejszínes szószban |
Kucsmagombás, vadzöldséges sós pitécskék |
kucsmagombás rizottó |
kucsmagombás vadzöldségleves tojáscsiga betéttel |