A család kedvence:répatorta
sponsored links
Rachel Allen neve sokak számára ismerõsen csenghet, a magyar háziasszonyok között is nagy sikere van nemrégiben megjelent ,A család kedvencei c. könyvének. A dublini származású hölgy saját fõzõiskolát vezet, szakácskönyvei mellett TV mûsorokban is szerepel és a BBC Good Food Magazin szerint Írországot õ helyezte fel újra a világ gasztrotérképére. Hogy õszínte legyek eddig nem követtem nyomon a receptjeit, hébe-hóba talán elolvastam egyet-egyet. A napokban új fõzõs mûsorral jelentkezik itt az ír nemzeti adón, ahol nagyon egyszerû és finom(nak tûnõ) desszerteket készít.
Dublinban igen kellemesen indult az õsz, simogató a nap sugara, szépek a fények, friss a levegõ. Sokan azt mondják minden idõk legrosszabb nyara volt az idei és most végre kijavult az idõ! Mondhatni vétek ilyenkor a szobában ücsörögni, így a konyhában töltött idõt is igyekszem a minimumra csökkenteni. Ennek szellemében esett választásom Rachel nagyon egyszerû répatorta receptjére.
A répatorta nagy népszerûségnek örvend itt a zöld szigeten. Eredete nem tisztázott, vannak akik szerint Norvégia, mások szerint Anglia készítésének õshazája. Az azonban bizonyos, hogy igazán népszerûvé a II. világháború Angliájában vált, amikor a cukor a többi élelmiszer mellett hatalmas luxusnak számított. Répát már a középkorban is használták sütéshez, hiszen az egyik legédesebb zöldség és nagyon kellemes, szaftos textúrát kölcsönöz a piskótáknak.
Lássuk hát a receptet: ...