A csabaíre vérfû a konyhámban

2018-03-01

sponsored links

A csabaíre vérfû vagy kis vérfû (Sangiusorba minor) a legfinomabb téli-tavaszi vadzöldségek egyike. Én fõként salátákba és szendvicsekre, szendvicskrémekbe, pástétomokba teszem nyersen, vagy hidegen kevert, fûszeres mártogatókba turmixolom, mert egy igazán finom saláta- és enyhe ízû zöldfûszer. A franciák fûszerethez, ecetben érlelik

almás, diós, vérfüves saláta

A csabaíre vérfüvet kis vérfûnek vagy csak csabírének is nevezik. A gyepek növénye, elsõsorban száraz típusú gyepeket kedvel, míg rokona az õszi vérfû (Sanguisorba officinalis) nedves, mocsár- és lápréteken, nedvesebb talajú kaszálókon  él. A csabaíre gyakoribb, inkább a sovány, száraz talajokat kedveli, sziklás köves felszíneken is jól érzi magát, és gyorsan települ bolygatott felszínekre, sivár kõbányákba, rézsûkre is. A legeltetett gyepekben is elõfordul, soványabb talajú tarlókra is beköltözhet. 

Évelõ; tõlevélrózsáival áttelel, így télen is rendelkezésünkre áll. Télen ízletesebb is, száraz nyarakon gyakran lesz kesernyés az íze. Ha megtaláljuk töveit, azokra érdemes vigyázni, mert évekig gyûjthetünk róluk friss, ízletes salátának valót. Szaporítani is érdemes, annyira értékes növény. Régen konyhakertekben termesztették is, érdemes lenne ismét visszahozni a veteményesekbe. Íze egyesek szerint uborkaszerû, de annál sokkal érdekesebb. Kissé fanyar, rózsaillat-szerû, aromás utóízt is lehet érezni, amikor elrágjuk nyersen a leveleket, így a legfinomabb salátanövények közé sorolható.



Felismerése: Nagyon jellegzetes levélzetû és egyedi virágzatú, tõrózsás növény, virágzáskor 30-60 cm-re vagy magasabbra is nõ. Levelei szárnyasan oldallevélkések, az oldallevélkék egyenletesen fogazottak, gyakran kékeszöldek, de üde zöldeket is találhatunk. Virágzata kis gömböcske, amiben sziromlevél nélküli, zöld csészelevélkékkel körbevett virágocskák élénkpiros bibékbõl álló, finom bojtocskáit és a virágokból kilógó, minden kis fuvallatra lengedezõ porzókat látunk. Aki egyszer találkozott vele, nem felejti, nincs hozzá hasonló.

Gyûjthetõ, ehetõ növényi részek: Tõrózsa fiatal levelei, egyenként, óvatosan szedve.

Gyûjthetõ: Õsztõl egész télen, majd tavaszon át gyûjthetõk levelei, egészen a szárba szökkenésig. Virágzáskor nem hoz friss tõleveket, ezért a virághajtások akár el is távolíthatók, hogy ismét növesszen salátának való leveleket. 

A felhasználás módja: A leveleket elsõsorban salátába teszem, de fõzve, pl. levesekben is kipróbálható. Zöld nyers fûszerként is finom kevert túróba, tojásos, salátákba, majonézes és / vagy tejfölös, hideg mártogatókba, és jól illik a zöld turmixitalokba is íze.

zöld, hideg mártogatók

 Táplálkozási értéke, hatásai: Cseranyagokat, flavonoidokat, illóolajat tartalmazó levelei belsõleg és külsõleg is antibakteriális hatásúak, gyulladáscsökkentõk. Összehúzó, vérzéscsillapító hatásuk is ismert, és mérséklik a hasmenést. Nevét is vérzéscsillapító hatásáról kapta a nemzetség, de közeli rokona, az õszi vérfû ezen hatásokat erõsebben fejti ki. A csabaíre vagy kis vérfû inkább finom salátanövényként vívta ki az elismerést.  


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/03/a-cs...

sponsored links

Keres?s