A cs?p?s csal?n gy?jt?se ?s feldolgoz?sa lev?lz?lds?gk?nt
sponsored links
A cs?p?s csal?n tal?n a leggyakoribb ?s az egyik legfontosabb vadz?lds?g. Sok er?nye van, ami miatt eg?szs?ges z?lds?gn?v?nynek tekinthetj?k. A legfontosabb tudnival?kat ITT ?rtam le r?la. Most csak kiemelten a gy?jt?sre ?s feldolgoz?sra koncentr?ln?k. Aki viszont m?r err?l mindent tud, az IDE kattintva b?ng?szhet a csal?nos receptek k?z?tt
Gy?jteni tavaszt?l kora t?lig lehet, ha ?ppen fiatal leveket hajt. Fontos, hogy tiszta helyen szedj?k. Kora tavasszal kezdenek kihajtani a legels? apr? hajt?sok. Ezek teljes eg?sz?ben megehet?k, majd azt?n m?r mindig csak a legfels?, legfrissebb, legfiatalabb leveleket szedj?k. Gy?gyte?nak gy?jthet?k az id?sebb levelek is, de t?pl?l?knak, f?z?shez csak a legfels? 5-6-lev?l.
Ha megszedt?k kosarunkat, akkor haza?rve ?bl?ts?k le r?la az esetleges port, a belekeveredett falevelek is ilyenkor el?bukkannak ?s a megb?jt rovarok is, b?r nem szoktak lenni. K?zben forraljunk vizet. Ha lobogva forr, akkor kisebb adagokban blans?rozzuk az ?sszes csal?nhajt?st. Kb. egy f?l perc forral?s ut?n tegy?k ?t jeges v?zbe vagy nagyon hideg csapv?zbe az adag csal?nt ?s ezt ism?telj?k amennyiszer kell a t?bbi csal?nhajt?ssal. Nagy adag csal?nt egyszerre nem j? blans?rozni, mert gyorsan leh?ti a forr? vizet ?s egyb?l felmeleg?ti a hideget, ez?rt kis adagokban szoktam. Az elj?r?s ut?n ?d?bb z?ld sz?ne, jobb ?ze lesz ?s m?r nem fog cs?pni. Kicsavarva a hideg v?zt?l m?r f?zhet?nk bel?le, de kb. egy h?tig is eltehetj?k laz?n egy dobozba rakva a h?t?be is.
kora tavaszi els? csal?nhajt?sok |
legfels? fiatal csal?nhajt?sok k?s?bb |
blans?roz?s ut?n kicsavart csal?ngomb?c |