A citromos vízrõl... azért igyuk, mert finom
sponsored links
5 tévhit a citromos vízrõl, aminek eddig bedõltél
A citromos víznek magas a C-vitamin tartalma, de ettõl még nem csodaszer
?Kezdd a napot egy pohár citromos vízzel!? Biztos neked is ismerõs ez az unos-untalan ismételt tanács. A citromos víz fogyasztásától állítólag nemcsak a kilók olvadnak le, hanem szinte mindenre gyógyírként szolgál, többek között késlelteti az öregedés folyamatát. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen, azonban mindez nemcsak trend, hiszen a C-vitamin egészségvédõ szerepe vitathatatlan. Egy darab citrom leve pedig a napi C-vitamin szükséglet 30%-át fedezi. Magas C-vitamin tartalma miatt ez az egyszerû frissítõ biztosan erõsíti az immunrendszert és segíti a vas felszívódását. A megfelelõ hidratáltság pedig gondoskodik a szükséges energiáról és az emésztés megfelelõ mûködésérõl. Az alábbi 5 tévhitet azonban jobb, ha fenntartással kezeled.
Természetesen a citromlé sok antioxidánst tartalmaz, de arra nem képes, hogy megállítsa az idõt. C-vitamin tartalma miatt segíti a kollagén termelõdést, ahogy más ételek is, amelyek szintén sok aszkorbinsavat rejtenek. A szép bõr és az öregedés látható jeleinek késleltetése érdekében célszerûbb egészséges, kiegyensúlyozott diétát folytatni, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, pulykahúsban, lazacban és magvakban. A tápanyagban dús étkezés ugyanis hozzájárul a kollagén termelõdéshez és fenntartásához.
1. tévhit: méregteleníti a szervezetet
A leggyakoribb hiedelem, hogy a citromos víz rendszeres fogyasztásával megszabadulhatsz a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól. A kutatások ezt eddig egyáltalán nem támasztották alá. Csupán annyit állapítottak meg, hogy C-vitamin tartalma miatt egészségesebb, mint natúr ásványvizet inni. Ráadásul a vese és a máj automatikusan elvégzi a szervezet méregtelenítését, így nincs rá külön szükség.2. tévhit: segíti a fogyást
A citrom pektint tartalmaz, ugyanazt az oldható rostot, amely az almában is megtalálható. Rosttartalma miatt telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztõrendszer munkáját. Azonban kifacsarva már igen kis mennyiségû rostot rejt. A táplálkozási szakértõk szerint az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabb az olyan magas rosttartalmú ételek, mint a zab és a hüvelyesek, fogyasztása. A citromos vizet csak azért ajánlják, mert, ha nem raksz bele cukrot, kiváló alternatívája a cukros üdítõknek és gyümölcsleveknek, amelyekbõl egy pohárnyi akár egy kisebb étkezés kalóriaértékét is lefedheti. A citromos víz jobban itatja magát, mint a sima, miközben alig tartalmaz kalóriát.3. tévhit: betegség megelõzõ hatással rendelkezik
A másik leggyakrabban hangoztatott teória a citromos vízzel kapcsolatban az, hogy lúgosít. A szakértõk szerint azonban az ételek pH értéke nincs hatással általános egészségünkre, fogyasztásával nem tudjuk megelõzni az olyan betegségeket, mint például az ízületi gyulladás vagy a rák. A túl sok sav azonban árthat a gyomrodnak és a fogzománcodnak is. A citromos víz rendszeres ivása jelentõsen hozzájárulhat a reflux kialakulásához vagy a fogzománc sérüléséhez. A fogorvosok nem gyõzik hangsúlyozni, hogy citromos víz után nem szabad közvetlenül fogat mosni, csak sima vízzel öblögetni.4. tévhit: felpörgeti az anyagcserét
A közhiedelem szerint már egy pohár, éhgyomorra elfogyasztott citromos víz képes egész napra felpörgetni az anyagcserét. Ez remekül hangzik, de a kutatások során még ezt sem bizonyították. Bizonyos ételek, mint például a Cayenne-i bors termogén összetevõi miatt valóban növelhetik idõlegesen az anyagcserét, de a citromnál ezt még nem állapították meg. Azonban, ha citrommal több vizet iszol, a hidratáltságnak kétségtelenül érezni fogod a jótékony hatásait. Ez azonban inkább a megnövelt vízfogyasztásnak lesz köszönhetõ, mintsem a belefacsart citromnak. Már akár fél deci víz elfogyasztása is jelentõs mértékben megnöveli az anyagcsere értéket.Természetesen a citromlé sok antioxidánst tartalmaz, de arra nem képes, hogy megállítsa az idõt. C-vitamin tartalma miatt segíti a kollagén termelõdést, ahogy más ételek is, amelyek szintén sok aszkorbinsavat rejtenek. A szép bõr és az öregedés látható jeleinek késleltetése érdekében célszerûbb egészséges, kiegyensúlyozott diétát folytatni, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, pulykahúsban, lazacban és magvakban. A tápanyagban dús étkezés ugyanis hozzájárul a kollagén termelõdéshez és fenntartásához.