A chili, ami 8 órán át fõtt
sponsored links
Vannak napok, amikor az ember lassabban, ráérõsebben áll neki a dolgoknak. Egy hétfõ reggel például nem nyújtózkodok fél órát az ágyban ébredés után, de vasárnap megadom a módját és egy hosszú, kényelmes rituálé után vagyok csak hajlandó kidugni a lábam a takaró alól.
Ugyanez a helyzet a fõzéssel is. Nagyon szeretem a hétköznapok hirtelenjében 15-20 perc alatt elkészíthetõ ételeket, az ilyen villámrecepteknek ott a helye a szorgos, dolgozó ember életében. De amikor van idõm és kedvem, akár órákat is eltöltök a fazék fölött elmélkedve. Van egyfajta szentimentális vonzódásom minden ételhez, ami több órán keresztül szívja magába az ízeket és illatokat, mint mondjuk egy bográcsos marhalábszárpörkölt vagy a sütõben komótosan konfitálódott kacsacomb.
Ezért különösen megörültem a felkérésnek, hogy próbáljuk ki a Foodie?s webáruházban beszerezhetõ Crock-Pot lassúfõzõt. A lassúfõzõ ? slow cooker -nagy népszerûségnek örvend az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, de Európa-szerte is kezd teret hódítani. A lényege, hogy egy klasszikus formájú, masszív cserépedényben alacsony hõmérsékleten, kb. 80-90 fokon csendes forrást idézünk elõ és ilyen szelíd tempóban duruzsolva fõzzük az ételt 6, 8 vagy 10 órán keresztül is akár.
A lassúfõzõ edény árammal mûködik, de a fogyasztása nagyon gazdaságos: alacsony fokozaton az elektromos sütõ által elhasznált energia kb. egyharmadát veszi fel. Ez azt jelenti, hogy alig fogyaszt több áramot, mint egy villanyégõ.
Az egyik kedvenc egytálételemmel teszteltük le elõször: chilivel. A chili vérbeli comfort food - nézzük, hogyan sikerült a lassúfõzõben.
Crock-Pot chili (6 fõre)
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 1 nagy vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 500 g darált marhahús
- 2 x 400 g vörösbab konzerv
- 1 ek szárított oregánó
- 1 ek õrölt chili
- 1 tk durvára tört cayenne bors
- ? ek füstölt pirospaprika
- ? ek õrölt római kömény
- 1 nagy piros harang paprika, felkockázva
- 1 nagy paradicsom
- 500 g paradicsomszósz
- 1,5 dl barna sör
- 1 marok ecetben eltett zöld jalapeno paprika
Elkészítés
Egy serpenyõben olajat forrósítunk, a hagymát és a paprikát kb. 5 percig rázogatjuk benne, míg meg nem puhulnak kissé. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chiliport, a cayenne borsot, a római köményt és tovább 2 percig sütjük õket együtt.
Ekkor rádobjuk a darált húst, összekeverjük és 5-7 perc alatt barnára pirítjuk.
A serpenyõnk tartalmát beleöntjük a lassúfõzõ edénybe. Mehet bele a felkockázott paradicsom, az oregánó, a bab, a paradicsomszósz és a sör. Jól összekeverjük, sózzuk-borsozzuk, lefedjük és slow, azaz alacsony fokozaton 8 órán keresztül fõzzük.
Tipp: a lassúfõzõben felesleges, sõt, nem tanácsos kevergetni az ételt, mert minden alkalommal, amikor felemeljük az edény fedelét, aranyat érõ zamatok repülnek világgá, és a fõzési idõ is megnõ. Ne aggódjunk, az alacsony hõmérsékletnek és a hozzáadott folyadéknak hála az ételnek esélye sincs odaégni.
Amíg a chili fõ, kimehetünk a Városligetbe kutyázni, utána belemélyedhetünk az amerikai belpolitikába és megnézhetünk néhány részt a House of Cardsból. Praktikus így ebédet vacsorát csinálni.
A 8 óra elteltével lekapcsoljuk a slow cookert, szükség esetén utánaízesítünk, majd beleöntjük a felkarikázott jalapenót és alaposan összekeverjük. Reszelt cheddar sajttal, friss chilipaprikával, egy kanálnyi tejföllel és tortilla chipsszel tálaljuk.
És hogy milyen?
Már az illata is veszedelmes. A sûrû, fûszeres, paradicsomos ragun átütõ húsíz mélyebb, mint a Mariana-árok. Ahogy eszem, csíp és mar, de olyan isteni íze van, hogy egy Kammerer-Storcz hajrát megszégyenítõ tempóban kanalazom befelé. Egyértelmûen a legjobb chili, ami valaha kikerült a kezeim közül. Tipikusan olyan étel, amivel 10 órányi faaprítás is játszi sétagaloppnak tûnik. Másnap ráadásul még finomabb volt.
A 4,7 literes fõzõedényt 4-5 személyesnek mondják. Én kb. a kétharmadáig pakoltam, ez a kaja viszont olyan kiadós volt, hogy 6 ember simán jóllakott volna belõle belõle.
Azt hiszem, gyakori kelléke lesz a ráérõs hétvégéknek.
Facebookozni is lassan, nyugodtan szoktunk. Nézd meg!