A chili, ami 8 órán át fõtt

2014-03-23

sponsored links

Barna sörös chili lassúfõzõben készítve

Barna sörös chili lassúfõzõben készítve

Vannak napok, amikor az ember lassabban, ráérõsebben áll neki a dolgoknak. Egy hétfõ reggel például nem nyújtózkodok fél órát az ágyban ébredés után, de vasárnap megadom a módját és egy hosszú, kényelmes rituálé után vagyok csak hajlandó kidugni a lábam a takaró alól.

Ugyanez a helyzet a fõzéssel is. Nagyon szeretem a hétköznapok hirtelenjében 15-20 perc alatt elkészíthetõ ételeket, az ilyen villámrecepteknek ott a helye a szorgos, dolgozó ember életében. De amikor van idõm és kedvem, akár órákat is eltöltök a fazék fölött elmélkedve. Van egyfajta szentimentális vonzódásom minden ételhez, ami több órán keresztül szívja magába az ízeket és illatokat, mint mondjuk egy bográcsos marhalábszárpörkölt vagy a sütõben komótosan konfitálódott kacsacomb.

Ezért különösen megörültem a felkérésnek, hogy próbáljuk ki a Foodie?s webáruházban beszerezhetõ Crock-Pot lassúfõzõt. A lassúfõzõ ? slow cooker -nagy népszerûségnek örvend az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, de Európa-szerte is kezd teret hódítani. A lényege, hogy egy klasszikus formájú, masszív cserépedényben alacsony hõmérsékleten, kb. 80-90 fokon csendes forrást idézünk elõ és ilyen szelíd tempóban duruzsolva fõzzük az ételt 6, 8 vagy 10 órán keresztül is akár.

CrockPot lassúfõzõ edény

CrockPot lassúfõzõ edény

A lassúfõzõ edény árammal mûködik, de a fogyasztása nagyon gazdaságos: alacsony fokozaton az elektromos sütõ által elhasznált energia kb. egyharmadát veszi fel. Ez azt jelenti, hogy alig fogyaszt több áramot, mint egy villanyégõ.

Az egyik kedvenc egytálételemmel teszteltük le elõször: chilivel. A chili vérbeli comfort food - nézzük, hogyan sikerült a lassúfõzõben.

Crock-Pot chili (6 fõre)

Hozzávalók

  • 3 ek olaj
  • 1 nagy vöröshagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 500 g darált marhahús
  • 2 x 400 g vörösbab konzerv
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 ek õrölt chili
  • 1 tk durvára tört cayenne bors
  • ? ek füstölt pirospaprika
  • ? ek õrölt római kömény
  • 1 nagy piros harang paprika, felkockázva
  • 1 nagy paradicsom
  • 500 g paradicsomszósz
  • 1,5 dl barna sör
  • 1 marok ecetben eltett zöld jalapeno paprika

Elkészítés

Egy serpenyõben olajat forrósítunk, a hagymát és a paprikát kb. 5 percig rázogatjuk benne, míg meg nem puhulnak kissé. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chiliport, a cayenne borsot, a római köményt és tovább 2 percig sütjük õket együtt.

Ekkor rádobjuk a darált húst, összekeverjük és 5-7 perc alatt barnára pirítjuk.

A serpenyõnk tartalmát beleöntjük a lassúfõzõ edénybe. Mehet bele a felkockázott paradicsom, az oregánó, a bab, a paradicsomszósz és a sör. Jól összekeverjük, sózzuk-borsozzuk, lefedjük és slow, azaz alacsony fokozaton 8 órán keresztül fõzzük.

Tipp: a lassúfõzõben felesleges, sõt, nem tanácsos kevergetni az ételt, mert minden alkalommal, amikor felemeljük az edény fedelét, aranyat érõ zamatok repülnek világgá, és a fõzési idõ is megnõ. Ne aggódjunk, az alacsony hõmérsékletnek és a hozzáadott folyadéknak hála az ételnek esélye sincs odaégni.

Amíg a chili fõ, kimehetünk a Városligetbe kutyázni, utána belemélyedhetünk az amerikai belpolitikába és megnézhetünk néhány részt a House of Cardsból. Praktikus így ebédet vacsorát csinálni.

Boldizsár a Városligetben

Boldizsár a Városligetben

A 8 óra elteltével lekapcsoljuk a slow cookert, szükség esetén utánaízesítünk, majd beleöntjük a felkarikázott jalapenót és alaposan összekeverjük. Reszelt cheddar sajttal, friss chilipaprikával, egy kanálnyi tejföllel és tortilla chipsszel tálaljuk.

CrockPot chili con carne recept

CrockPot chili con carne recept

És hogy milyen?

Már az illata is veszedelmes. A sûrû, fûszeres, paradicsomos ragun átütõ húsíz mélyebb, mint a Mariana-árok. Ahogy eszem, csíp és mar, de olyan isteni íze van, hogy egy Kammerer-Storcz hajrát megszégyenítõ tempóban kanalazom befelé. Egyértelmûen a legjobb chili, ami valaha kikerült a kezeim közül. Tipikusan olyan étel, amivel 10 órányi faaprítás is játszi sétagaloppnak tûnik. Másnap ráadásul még finomabb volt.

A 4,7 literes fõzõedényt 4-5 személyesnek mondják. Én kb. a kétharmadáig pakoltam, ez a kaja viszont olyan kiadós volt, hogy 6 ember simán jóllakott volna belõle belõle.

Azt hiszem, gyakori kelléke lesz a ráérõs hétvégéknek.

Facebookozni is lassan, nyugodtan szoktunk. Nézd meg!


Folytats a blogon ... gyomber.hu/slow-cooker-chili-lassufoz...

sponsored links

Keres?s