A bõjt és jelentõsége a szervezetünkre, szellemünkre, lelkünkre
sponsored links
A böjt ami farsang végével kezdõdik, azaz húshagyó keddel (az idén február 21.) és folytatódik hamvazószerdával, - ami szigorú böjti nap, hús nélküli, - és húsvét vasárnapig tart, 40 napos.
Az eredete Jézus korához vezet Õ volt, aki negyvennapos böjttel kezdte el messiási szolgálatát. De a prófétákhoz hasonlóan elvetette a formális böjtölést azt, amit a korának kegyesei a farizeusok heti két böjttel tartottak. Félrevonult a pusztába, megvonta testétõl a táplálékot és csendben Istenre figyelt.
Modern világunkban a XXI. századi embernek idegen a böjt és a Jézus által gyakorolt.
Keményen kell dolgozni, mindenkit hajt a megélhetésért vívott harc, ehhez erõ, energia kell, de sokakat ennél több is, hogy kaparintson meg magának mindent amire szüksége van. Tehát nem vonulhatunk el a keresztyén böjt önként vállalt sajátosssága szerint. Ami azt jelentette, hogy nem verjük nagydobra, hogy böjtölünk, mert meghitt, bensõséges tevékenység. Elég ha az Isten tudja. A belsõ elcsendesedés, lelki gazdagodás, a valamire való felkészülés lenne és volt a cél. Ezekre összpontosítva, a testi szükségleteket háttérbe szorítva tették - egy kis ideig - mert azok úgy is elõtörnek, követelve ami kell, mert különben meghalnánk.
A hívõ ember valamennyire ma is gyakorolja - de emlékszem az ötvenes-hatvanas években a nagymamámra és még késõbb is, - mert 1972-ben halt meg 85 éves korában, - hogy mit evett, hiszen lehetett enni böjtös ételeket.
Tehát a mai modern világunkban is lehet böjtölni. De teljes böjtöt csak egészséges felnõtt ember tarthat és õ is legfeljebb néhány napig orvosi ellenõrzés nélkül, mert komoly következménye lesz.
Aki tartja magát a böjthöz neki azt mondom, hogy sem hidegben - pláne ami most van - sem melegben nem tesz jót a böjt. A tavasz alkalmas élettanilag a böjtre, és a böjtös ételekkel. Tehát nem szabad és nem is kell elkezdeni és betartani a 40 napot.
Tavasszal a természet is megújul és a szervezetünk is megszabadul a mérgektõl, fizikailag is egészségesebb és erõsebb lesz.
Böjtös receptek:
Savanyútojás-leves
Hozzávalók: 4 adag
4 ek. olaj, 4 dkg liszt, 2 dkg porcukor vagy fruktoz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk. pirospaprika, só, babérlevél, néhány szem egész bors vagy õrölt, ecet vagy citromlé, 6-8 tojás, 1 dl tejföl
Az olajba teszek egy kevés porcukrot (fruktozt) ha már világos barnás a színe beleteszem a lisztet és a reszelt vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, összekeverem és feleresztem 12 deci vízzel. Megsózom, beleteszem a borsot, babérlevelet, ízlés szerint ecetet - vagy citromlevet csavarok bele a fövés végén - és lassan felforralom, majd leszûröm. Tálalás elõtt személyenként 2 tojást teszek bele és néhány percig csendesen forrni hagyom. A tojásokat fel is verhetjük és nagyon kis sugárban is belecsurgathatjuk közben kevergetve a levest. Végül a tejföllel ízesítem.
Tejleves
Hozzávalók: 4 adag
1,5 l tej, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor vagy fruktoz, 2 dkg vaj vagy sütõ margarin, só, citrom, 20 dkg finommetélt
A tejet felforralom, majd hozzáadom a szárazon világosra pirított lisztet, és jól felforralom. Ízesítem sóval, cukorral, és ...
Az eredete Jézus korához vezet Õ volt, aki negyvennapos böjttel kezdte el messiási szolgálatát. De a prófétákhoz hasonlóan elvetette a formális böjtölést azt, amit a korának kegyesei a farizeusok heti két böjttel tartottak. Félrevonult a pusztába, megvonta testétõl a táplálékot és csendben Istenre figyelt.
Modern világunkban a XXI. századi embernek idegen a böjt és a Jézus által gyakorolt.
Keményen kell dolgozni, mindenkit hajt a megélhetésért vívott harc, ehhez erõ, energia kell, de sokakat ennél több is, hogy kaparintson meg magának mindent amire szüksége van. Tehát nem vonulhatunk el a keresztyén böjt önként vállalt sajátosssága szerint. Ami azt jelentette, hogy nem verjük nagydobra, hogy böjtölünk, mert meghitt, bensõséges tevékenység. Elég ha az Isten tudja. A belsõ elcsendesedés, lelki gazdagodás, a valamire való felkészülés lenne és volt a cél. Ezekre összpontosítva, a testi szükségleteket háttérbe szorítva tették - egy kis ideig - mert azok úgy is elõtörnek, követelve ami kell, mert különben meghalnánk.
A hívõ ember valamennyire ma is gyakorolja - de emlékszem az ötvenes-hatvanas években a nagymamámra és még késõbb is, - mert 1972-ben halt meg 85 éves korában, - hogy mit evett, hiszen lehetett enni böjtös ételeket.
Tehát a mai modern világunkban is lehet böjtölni. De teljes böjtöt csak egészséges felnõtt ember tarthat és õ is legfeljebb néhány napig orvosi ellenõrzés nélkül, mert komoly következménye lesz.
Aki tartja magát a böjthöz neki azt mondom, hogy sem hidegben - pláne ami most van - sem melegben nem tesz jót a böjt. A tavasz alkalmas élettanilag a böjtre, és a böjtös ételekkel. Tehát nem szabad és nem is kell elkezdeni és betartani a 40 napot.
Tavasszal a természet is megújul és a szervezetünk is megszabadul a mérgektõl, fizikailag is egészségesebb és erõsebb lesz.
Böjtös receptek:
Savanyútojás-leves
Hozzávalók: 4 adag
4 ek. olaj, 4 dkg liszt, 2 dkg porcukor vagy fruktoz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk. pirospaprika, só, babérlevél, néhány szem egész bors vagy õrölt, ecet vagy citromlé, 6-8 tojás, 1 dl tejföl
Az olajba teszek egy kevés porcukrot (fruktozt) ha már világos barnás a színe beleteszem a lisztet és a reszelt vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, összekeverem és feleresztem 12 deci vízzel. Megsózom, beleteszem a borsot, babérlevelet, ízlés szerint ecetet - vagy citromlevet csavarok bele a fövés végén - és lassan felforralom, majd leszûröm. Tálalás elõtt személyenként 2 tojást teszek bele és néhány percig csendesen forrni hagyom. A tojásokat fel is verhetjük és nagyon kis sugárban is belecsurgathatjuk közben kevergetve a levest. Végül a tejföllel ízesítem.
Tejleves
Hozzávalók: 4 adag
1,5 l tej, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor vagy fruktoz, 2 dkg vaj vagy sütõ margarin, só, citrom, 20 dkg finommetélt
A tejet felforralom, majd hozzáadom a szárazon világosra pirított lisztet, és jól felforralom. Ízesítem sóval, cukorral, és ...