A bárány felbontása lépésrõl-lépésre
sponsored links
Erdélyben a tradicionális húsvéti ételek fiatal, úgynevezett tejes bárányból készülnek. Tejesbáránynak hívjuk azt a jószágot amely nem volt még legelõn, tehát nem evett füvet. Az ilyen állat 3-6 hetes, súlyban 8-12 kg-os, levágva majd megkészítve még elveszti súlyának egy részét, viszont a húsa nagyon ízletes, zsenge és omlós. Ebbõl készül különbözõ töltelékkel a töltött bárány, egészben sül bárány, paprikás vagy tojásos bárány. Az ennél nagyobb, idõsebb bárány a tej mellé már takarmányt is kapott, ennek súlya eléri a15-25 kg-ot, húsa karakteresebb ízû, viszont egyes részei külön-külön már felhasználhatóak egy-egy ételhez, mint pl. a combok, karaj, lapocka; ezek egyenként elérhetik az 1-1,5 kg-ot is. Ilyenkor a fejbõl és csontosabb részekbõl tárkonyos leves, a combokból zöldfüszerekkel ízesített báránysült, a belsõségekbõl a román konyha egyik tradicionális étele a báránypástétom készül, amit ma már az erdélyi magyarok is készítenek. A 25 kg-nál nagyobb példány már birkának nevezhetõ, húsa rágósabb, íze jellegzetesen faggyús; természetesen fogyasztható, csak már nem bárány. Az alábbiakban egy 7 hetes, kb. 14-15-os bárány takarékos felbontása látható lépésrõl lépésre.
1. A megnyúzott, hártyéktól és nem odaillõ részektõl megtisztított bárányt alaposan ...