A burgonya gyógyító ereje

2011-09-15

sponsored links


 A burgonya megelõz minden növényt a népszerûségben, naponta foglalja el a fõ helyet milliók asztalán. A XVII. századtól kezdve elterjedt az egész világban ez az értékes gumó. Mennyi hasznos és finom ételt készíthetünk belõle. Nevezik második kenyérnek is, olyan nagy a tápértéke.
A burgonyából készült ételt szinte nem lehet elrontani, finom lesz szétfõzve is, és lehet püré belõle, ha a levesben fõtt szét, akkor besûríti azt.

Fõ tápértéke a keményítõ, és tartalmaz cukrot, fehérjét, vitaminokat, és ásványi anyagokat. Fontos C-vitamin és B6 vitaminforrás.
Egyetlen élelmiszer sem tartalmaz ennyi káliumot a szárított gyümölcsökön kívül, ennek köszönhetõen a szívizommûködés segítõje.

Semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védõ hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.

Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektõl.

A nyers burgonya leve gyógyítja a gyomor nyálkahártya gyulladást, és a fekélyeket.
A nyál a gyomornedvek, és a meleg hatására a burgonya dextrinekre bomlik, amely nem izgatja a gyomor nyálkahártyát (mindez nem mondható el a gabonákról, más zöldségekrõl, és gyümölcsökrõl.

A burgonya a szénhidrát anyagcsere típusú táplálékok közé tartozik. A sárgarépa, cékla és más ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2011/09/15/a_bu...

sponsored links

Keres?s