A bukta sósan - fázisfotókkal
sponsored links
Ki mondta, hogy a bukta csak édesen finom? Szeretnék, Kedves Olvasóm, a figyelmedbe ajánlani egy sós változatot, ami épp olyan puha kelt tésztából van, mint a hagyományos édes változat, de legalább ugyanannyi erénnyel is rendelkezik. Fõleg azok számára, akik nem édesszájúak. Salátával kombinálva pedig egy finom ebéd vagy vacsora is lehet. A töltelék tulajdonképpen tetszõleges, én most egy gombás-darálthúsos egyveleget választottam (meg szokásomhoz híven volt némi gomba a hûtõben, ami, hogy úgy mondjam, megérett az elfogyasztásra...)
Az alábbi receptbõl kb 15 db kisebb bukta lesz.
Hozzávalók a töltelékhez:
Hozzávalók a buktatésztához:
Az elkészítés:
Osszuk el a tésztákon a gombás tölteléket...
És TÁDÁÁÁMMM:
kész a sós bukta. :)
Elkészítési idõ (sütéssel együtt): kb másfél óra
Elfogyasztási idõ (terítéssel együtt): kb 10 perc
Az alábbi receptbõl kb 15 db kisebb bukta lesz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg csiperke gomba
- 15 dkg darált hús
- 1 ek olaj
- fél fej hagyma
- egy gerezd fokhagyma
- egy csapott teáskanál kakukkfû
- egy teáskanál pirospaprika
- fél citrom héja és egy csavarintás a levébõl
- egy nagy csipet só és bors
- kb 1 dl paradicsomlé
- egy késhegynyi köménymag
- kb 7-8 dkg sajt
Hozzávalók a buktatésztához:
- 12,5 dkg finom liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- egy tojás sárgája + egy egész tojás a tetejére
- 1 csomag instant élesztõ
- egy csapott teáskanál cukor
- egy csapott teáskanál só
- kb 1 dl langyos tej
- 1 evõkanál olaj
Az elkészítés:
A bukta tésztával kezdjük, hogy amíg kel, meg tudjuk csinálni a tölteléket. A hozzávalókat szórjuk egy tálba és dagasszunk belõle sima tésztát. Szerencséseknek van erre egy gépi alkalmatosságuk, amihez lehet csatlakoztatni dagasztóspirált és így 2-3 perc alatt meg is van a tésztánk. Ha túl kemény lenne, pici tejet önthetünk még hozzá, ha ragad, akkor szórjunk még bele némi lisztet. Ha a tésztánk sima és egynemû, formáljunk belõle gombócot és letakarva langyos helyen pihentessük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a hagymát vágjuk apró kockákra és a kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Sózzuk is meg, mert úgy könnyebben puhul. Amíg a hagyma szépen sercegve teszi a dolgát, pucoljuk meg és karikázzuk fel a gombát. Ha a hagyma megadta magát a sónak és a forró olajnak, dobjuk rá a darált húst és nagy lángon addig pirítsuk, amíg ki nem fehéredik. Ekkor jöhet hozzá a sajt kivételével az összes többi dolog. Fedõ alatt most már csak addig kell rotyogtatni, amíg el nem fõvi a levét.
Ennyi idõ alatt már bizonyára szépen megducisodott a tésztánk. Nyújtsuk is ki nagyjából négyzet alakúra és 2-3 mm vékonyra. A sütõt melegítsük elõ 190 fokra (alsó-felsõ sütés) és béleljünk ki sütõpapírral egy nagyobb tepsit. Ha így elõkészültünk, már csak a lényeg van hátra. A tésztát szabdaljuk fel kb 10 x 12 cm-es darabokra, de ahogy kijön, csak az egyik oldaluk legyen egy kicsit hosszabb a másiknál, ne legyenek teljesen négyzet alakúak a lapocskák. Én erre a célra a pizzavágót szoktam alkalmazni, de természetesen késsel is megoldható.
A képen 16 db lapocska látható, hogy hogy lett belõle 15 bukta...??? Nem emlékszem.. :D |
Itt látható a 2-3 mm-es vastagság :) |
Ez után szeleteljük fel a sajtot akkora darabokra, hogy kényelmesen beleférjenek a téglalapokba és minden sütiszeletre fektessünk egyet úgy, hogy a rövidebb oldallal legyenek párhuzamosak, mert így fogjuk õket feltekerni.
Osszuk el a tésztákon a gombás tölteléket...
majd a rövidebbik oldaluktól indulva tekerjük fel a buktakezdeményeket úgy, hogy alul kicsit fedje egymást a tészta két vége.
A széleit kicsit nyomkodjuk össze (errõl nem csináltam fotót) és fektessük õket egymás mellé a tepsibe. Nem igazán kell közöttük helyet hagyni, mert így nem tehetnek mást, mint szépen felfelé törekednek a sütõben.
A tetejüket kenjük meg felvert tojással és addig süssük õket, amíg ilyen színûek nem lesznek (kb 30 perc):
És TÁDÁÁÁMMM:
kész a sós bukta. :)
Elkészítési idõ (sütéssel együtt): kb másfél óra
Elfogyasztási idõ (terítéssel együtt): kb 10 perc