A bukta sósan - fázisfotókkal

2014-02-18

sponsored links

Ki mondta, hogy a bukta csak édesen finom? Szeretnék, Kedves Olvasóm, a figyelmedbe ajánlani egy sós változatot, ami épp olyan puha kelt tésztából van, mint a hagyományos édes változat, de legalább ugyanannyi erénnyel is rendelkezik. Fõleg azok számára, akik nem édesszájúak. Salátával kombinálva pedig egy finom ebéd vagy vacsora is lehet. A töltelék tulajdonképpen tetszõleges, én most egy gombás-darálthúsos egyveleget választottam (meg szokásomhoz híven volt némi gomba a hûtõben, ami, hogy úgy mondjam, megérett az elfogyasztásra...)


Az alábbi receptbõl kb 15 db kisebb bukta lesz.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 15 dkg darált hús
  • 1 ek olaj
  • fél fej hagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy csapott teáskanál kakukkfû
  • egy teáskanál pirospaprika
  • fél citrom héja és egy csavarintás a levébõl
  • egy nagy csipet só és bors
  • kb 1 dl paradicsomlé
  • egy késhegynyi köménymag
  • kb 7-8 dkg sajt

Hozzávalók a buktatésztához:
  • 12,5 dkg finom liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • egy tojás sárgája + egy egész tojás a tetejére
  • 1 csomag instant élesztõ
  • egy csapott teáskanál cukor
  • egy csapott teáskanál só
  • kb 1 dl langyos tej
  • 1 evõkanál olaj

Az elkészítés:
A bukta tésztával kezdjük, hogy amíg kel, meg tudjuk csinálni a tölteléket. A hozzávalókat szórjuk egy tálba és dagasszunk belõle sima tésztát. Szerencséseknek van erre egy gépi alkalmatosságuk, amihez lehet csatlakoztatni dagasztóspirált és így 2-3 perc alatt meg is van a tésztánk. Ha túl kemény lenne, pici tejet önthetünk még hozzá, ha ragad, akkor szórjunk még bele némi lisztet. Ha a tésztánk sima és egynemû, formáljunk belõle gombócot és letakarva langyos helyen pihentessük, amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez a hagymát vágjuk apró kockákra és a kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Sózzuk is meg, mert úgy könnyebben puhul. Amíg a hagyma szépen sercegve teszi a dolgát, pucoljuk meg és karikázzuk fel a gombát. Ha a hagyma megadta magát a sónak és a forró olajnak, dobjuk rá a darált húst és nagy lángon addig pirítsuk, amíg ki nem fehéredik. Ekkor jöhet hozzá a sajt kivételével az összes többi dolog. Fedõ alatt most már csak addig kell rotyogtatni, amíg el nem fõvi a levét.

Ennyi idõ alatt már bizonyára szépen megducisodott a tésztánk. Nyújtsuk is ki nagyjából négyzet alakúra és 2-3 mm vékonyra. A sütõt melegítsük elõ 190 fokra (alsó-felsõ sütés) és béleljünk ki sütõpapírral egy nagyobb tepsit. Ha így elõkészültünk, már csak a lényeg van hátra. A tésztát szabdaljuk fel kb 10 x 12 cm-es darabokra, de ahogy kijön, csak az egyik oldaluk legyen egy kicsit hosszabb a másiknál, ne legyenek teljesen négyzet alakúak a lapocskák. Én erre a célra a pizzavágót szoktam alkalmazni, de természetesen késsel is megoldható.

A képen 16 db lapocska látható, hogy hogy lett belõle 15 bukta...??? Nem emlékszem.. :D

Itt látható a 2-3 mm-es vastagság :)

Ez után szeleteljük fel a sajtot akkora darabokra, hogy kényelmesen beleférjenek a téglalapokba és minden sütiszeletre fektessünk egyet úgy, hogy a rövidebb oldallal legyenek párhuzamosak, mert így fogjuk õket feltekerni.


Osszuk el a tésztákon a gombás tölteléket...






majd a rövidebbik oldaluktól indulva tekerjük fel a buktakezdeményeket úgy, hogy alul kicsit fedje egymást a tészta két vége.






A széleit kicsit nyomkodjuk össze (errõl nem csináltam fotót) és fektessük õket egymás mellé a tepsibe. Nem igazán kell közöttük helyet hagyni, mert így nem tehetnek mást, mint szépen felfelé törekednek a sütõben.


A tetejüket kenjük meg felvert tojással és addig süssük õket, amíg ilyen színûek nem lesznek (kb 30 perc):


És TÁDÁÁÁMMM:



kész a sós bukta. :)

Elkészítési idõ (sütéssel együtt): kb másfél óra
Elfogyasztási idõ (terítéssel együtt): kb 10 perc

Folytats a blogon ... receptmesek.blogspot.com/2014/02/a-bu...

sponsored links

Keres?s