A birsalma hasznos és veszélyes tulajdonságai, és hogyan készül lekvár a sült birsalmából
sponsored links
Az almasavnak és a csersavnak köszönhetõen savanyú összehúzó hatása van, nyersen csak a mediterrán vidékeken, termett gyümölcsök fogyaszthatóak. Ezért inkább feldolgozott formában hasznosítjuk. A szobában érlelve viszont élvezhetjük a héjban koncentrált csodálatos illatát, szép sárga színével pedig díszíti az asztalt, vagy a tálalót.
Az érett gyümölcsök 12-13% cukrot tartalmaznak, nagymértékben fruktózt, és glukózt, és kis mértékben szacharózt. Nagyon jó zselésítõ tulajdonságát a 3%-os pektintartalmának köszönheti. A pektin fõleg a magok körül, és a magházban található, ezért a zselé, és lekvárkészítésnél különösen a birssajt esetében ezért érdemes a teljes gyümölcsöt felhasználni. A vitaminok közül kiemelkedõen sok C vitamint tartalmaz, és P vitaminban, csak a fekete berkenye gazdagabb. Konkrétan frissen tartalmazza a legtöbb vasat.
Összehúzó tulajdonságának köszönhetõen régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén.
A megfõzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. 1/2-1 pohárral étkezés elõtt fogyasztva.
A birs leve nyersen használható levesek, ételek, italok savanyítására, és illatával ...