A befõzõautomata
sponsored links
A mai napon végre megvásároltam a befõzõ automatámat. Bár eddig csak egy márkáról hallottam, a Weningerrõl, aminek borsos ára eddig elriasztott a vételtõl. Most azonban kedvezményesen jutottam hozzá egy hasonló darabhoz. Nem tudtam kihagyni, mivel elég régen kerülgetem,, mint az a bizonyos macska a forrókását. Mint diplomás ápoló, kötelességemnek tartom az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek terjesztését is. Mint tudjuk,a tartósítószer fogyasztása az egészségre ártalmas. A szervezetben kumulálódik, és késõbbi betegségek forrásává válik Ennek a készüléknek az az elõnye, hogy segítségével tartósítószer mentesen tudjuk eltenni a befõtteket. Nemcsak befõtteket! Ugyancsak tátva maradt a szám a csodálkozástól, amikor meghallottam,hogy húslevest, fasírtot, akár halászlevet és süteményt is lehet így elrakni. A befõzés folyamata nagyon leegyszerûsödik. Megmosom a gyümölcsöt, üvegekbe teszem, öntök rá hideg vizet, ízlés szerint cukor, vagy édesítõszer megy a tetejére. Csavaros tetõt teszek az üvegre, majd az elõre meghatározott fokon , x percig a gépben csirátlanítom. Az így elkészített befõtt azonnal mehet a speiz polcra, nem kell még a dunyha alatt rejtegetni kihûlésig. Az automatába mindig kerüljön egy deci ecet, hogy ne legyen vízköves az edény és az üvegek ne mattuljanak el.A cukrot is lehet helyettesíteni xilittel, vagy bármi más diabetikus cukorpótlóval, így tehát fogyókúrázók, cukorbetegek is nagy hasznát veszik ennek a készüléknek.
Elõször Tortafüggõ Marisz blogjában olvastam errõl a csirátlanító géprõl, amíg eljutottam az elhatározásig, én is begyûjtök egyet. Nem hagyhattam ki, hiszen a készülék árának töredékéért jutottam hozzá egy kedvezményes akcióban.
Az így elkészített befõtteknek az üvegére saját tervezésû címke kerül majd, ami tartalmazza az eltett gyümölcs képét,nevét az eltevés dátumát, vagy bármilyen szöveget, ami segíti majd a jövõ évi berakást.
A készülékhez vásárolható ivólékészítõ és lekvárfõzõ betét is külön.
Elsõ gyümölcs a magozott meggy lesz, úgy tervezem, hogy megosztom veletek mindig a géppel szerzett tapasztalataimat. Bár az én családom nem egy befõttfaló kolónia, azért igyekszem majd olyan befõtteket tartósítani, aminek hasznát veszem. a meggy a feketeerdõ tortába,piskótába, a lekvár a palacsintába,vagy a zöldbab a levesbe, hiszen még a fõzelékekért sem rajonganak. Ivólevek, stb.
Néhány jó tanácsot már megjegyeztem: Jódozott só nem kerülhet az így eltett befõttekbe, és a tököt ajánlatos ecettel eltenni, hogy ne puhuljon meg túlságosan. A hétvégén még elõttem a kislányom ballagása, de utána indul a befõzõ akció!!