40.
sponsored links
gondoltam, ez mégiscsak egy elég konkrét szülinap – legyen már rá valami odab@szós torta.
aztán jött egy egész hetes ámokfutás, aminek a közepén eljátszottam a gondolattal, hogy este 8-kor nekiállok a tortasütésnek, de elaludtam, úgyhogy maradt a születés konkrét napja erre a projektre. munka után hazaszáguldottam, erõsen gondolkoztam még fél órát, hogy mennyire jó ötlet pont most egy új receptet kipróbálni [emlékeztetõ késõbbre: semennyire], közben elolvastam még 8 másik Guinness cake recipét, csak hogy kicsit összezavarjam magam, sõt, a végén elõszedtem a mindig mûködõ Ladurée-piskóta receptjét is, de végül nem mertem beleönteni a 3 deci Guinnesst, amit a sütibe szántam, úgyhogy maradt az eredeti receptúra. eltököltem még 10 percet a mennyiségek átváltásával és már neki is álltam a sütésnek – ami szépen haladt egy csodálatos Guinness-torta irányába egészen addig, amíg a megsült, kihûlt tortaalapokat fel nem szeleteltem és nem szembesültem vele, hogy sütöttem egy tökéletes, folyós közepû, ragacsos brownie-t.
ennél a pontnál elengedtem az epic jelzõt a torta elõl, megbarátkoztam a pohárkrém gondolatával és megittam a maradék Guinnesst, aztán elmosogattam, mire Balázs hazaért, hogy legalább rend legyen, ha már tortája nincs.
másnap hajnalban azért csak összekaptam magam és megfogadtam, hogy elmegyek egy tortakenõ tanfolyamra megcsináltam a tortát. a változatosság kedvéért csokisat.
Hozzávalók
- 20 dkg 72%-os étcsoki (2 tábla)
- 23 dkg vaj
- 3.5 dl Guinness
- 20 dkg cukor
- 4 tojás + 2 sárgája
- 0.5 dl semleges ízû olaj
- 1.7 dl tejföl
- 37.5 dkg liszt (10 dkg tk volt)
- 1 ek sütõpor
- 1 ek nescafe
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl hideg habtejszín
- 8 dkg porcukor
- 3.5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 ek nescafe
- habcsók
- szeder
- szõlõ
Know-how
- vízfürdõ felett megolvasztottam a 2 tábla csokit és a vajat. hozzáöntöttem a sört - félrtettem.
- a tojásokat a cukorral (robotgéppel) habosra kavartam.
- hozzáadtam a tejfölt és az olajat - homogénre kavartam.
- folyamatos keverés mellett merõkanállal fokozatosan hozzáadtam a sörös csokit is.
- külön tálban összekevertem a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütõpor, kávé, só).
- a száraz keveréket evõkanállal adagolva belekevertem a nedvesbe.
- a masszát 2, sütõpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába adagoltam (legközelebb 3 adagot sütnék ennyibõl.)
- amíg sült: a mascarponét kikevertem a porcukorral és a kakaóporral; a tejszínt kemény habbá vertem, aztán beleforgattam a mascarponéba és betettem a hûtõbe.
- a megsült tortaalapokat kicsit hagytam hûlni, aztán 3-3 lapra vágtam õket. (az egyik tortaalap felsõ lapja szétesett, úgyhogy csak 5 lapból állt végül a torta.)
- a lapokat megkentem a krémmel (2-t lekvárral is) - valamennyi krémet hagytam a körbekenéshez.
- a félig kész tortára visszaraktam a tortagyûrût és hûtõbe raktam pár órára. csak ezután kentem rá a maradék krémet és dekoráltam ki a habcsókkal, gyümölccsel, ezzel-azzal.
- a krém megint eltûnt a lapok közül másnapra - legközelebb tényleg beleteszem az összeset, bármennyire is soknak tûnik.
[van vasalónk egyébként, de Balázs néha azt gondolja, hogy nem neki kell az ingeit vasalni.]