3:1-ben meggy befõzés tartósítószer és cukor nélkül
sponsored links
Ezt a meggybefõttet tavaly készítettük elõször, annyira egyszerû, és gyors, hogy az idén nem is volt kérdés, hogy ezt a verziót készítjük az idén is, ráadásul most 2 hete használtuk el az utolsó két üveggel! Tavaly csak befõtt készült, az idén megpróbálkoztam a dzsemmel is!
Reggeli 7 órakor megérkezett Õ 15 kg-nyi frissen szedett meggyel! Szép nagy és érett, kivételesen édes a szerzemény kb. 4 kg azonnali fogyasztásra ítéltetett!
9 órakor a gyerekek lelkesedését kihasználva elkezdtük átválogatni a meggyet a ládából egybõl szortírozva a még jó, és az eltenni való csoportot alakult a lelkes, szorgos gyerek kezek által! Két lében átmosták és lecsöpögtették.
Levi kérdezi: Ugye milyen unalmas a mosás?
Tomi: Nem, azt játszom, hogy mosó robot vagyok, így egyáltalán nem unalmas! :-))
Ezalatt Én, hogy ne csak a napot lopjam a legnagyobb kondérunkban ecetes vizet forraltam, átmosogattam az üvegeket és a tetõket, majd a kondérba merítettem õket és hagytam forrni az ecetes vizet alattuk. Jöhetett a magozás, ez a legizgalmasabb és legnagyobb érdeklõdésre számot tevõ cselekménye a meggy eltevésnek. Erre az idén bevetettük a gémkapcsos módszert, ami azt kell mondjam, hogy szuperül mûködött. Látszólag lassabb, mint az erre a célra kifejlesztett géppel, de az elég vacak munkát végez, nagyon sok magot benne hagy, rengetegszer át kell nézni, hogy biztos legyen a végeredményül kapott meggy magmentessége. Ezzel a módszerrel biztosra mehetünk, és elég haladós is!
A magozó egység
Nos a magozott meggy nagyobbik hányadát az elõzõleg csírátlanított üvegekbe tettem és annyira megpakoltam, hogy egészen az üveg pereméig érjen, ezután rácsavarjuk a tetõt. Bekapcsoljuk a sütõt 100-150 °C közé alsó-felsõ sütésre, egy tepsi aljába vizet öntünk 1 ujjpercnyi szélességben és beleállítjuk az üvegeket. Addig tartjuk itt, amíg az üveg tartalma el kezd gyöngyözni. Ezután hagyjuk kihûlni a sütõben, és mehet a kamrába. Nekem 4 db 7 dl üveggel lett most.
A megmaradt meggyel (kb. 2,5 kg) az történt, hogy beletettem egy fazékba és rászórtam 30-40 dkg eritritet éjszakára betettem a kamra hûvösébe, esetleg hûtõbe. Másnapra levet enged ezt leöntöttem alóla, ezután kimértem, és kg-t további 20 dg eritritet raktam hozzá, valamint az egészhez 2 kk. aszkorbinsavat (C-vitamint).
Belemerítettem a botmixert, és darabosra törtem. Majd ezt is beletettem üvegekbe, nem cicóztam vele 7 dl üvegekbe került ez is, mert ha mi felbontjuk, akkor bizony gyorsan a nyakára hágunk, nincs ideje megromlani :-)!
Ez is bekerült a tepsibe, mint ahogy azt elõzõleg írtam, mellécsaptam a leszûrt levet is és együtt üldögéltek a forró gõzben gyöngyözésig!
És itt a három féle végeredmény!
Jól van na, a címke még hiányzik!
Reggeli 7 órakor megérkezett Õ 15 kg-nyi frissen szedett meggyel! Szép nagy és érett, kivételesen édes a szerzemény kb. 4 kg azonnali fogyasztásra ítéltetett!
9 órakor a gyerekek lelkesedését kihasználva elkezdtük átválogatni a meggyet a ládából egybõl szortírozva a még jó, és az eltenni való csoportot alakult a lelkes, szorgos gyerek kezek által! Két lében átmosták és lecsöpögtették.
Levi kérdezi: Ugye milyen unalmas a mosás?
Tomi: Nem, azt játszom, hogy mosó robot vagyok, így egyáltalán nem unalmas! :-))
Ezalatt Én, hogy ne csak a napot lopjam a legnagyobb kondérunkban ecetes vizet forraltam, átmosogattam az üvegeket és a tetõket, majd a kondérba merítettem õket és hagytam forrni az ecetes vizet alattuk. Jöhetett a magozás, ez a legizgalmasabb és legnagyobb érdeklõdésre számot tevõ cselekménye a meggy eltevésnek. Erre az idén bevetettük a gémkapcsos módszert, ami azt kell mondjam, hogy szuperül mûködött. Látszólag lassabb, mint az erre a célra kifejlesztett géppel, de az elég vacak munkát végez, nagyon sok magot benne hagy, rengetegszer át kell nézni, hogy biztos legyen a végeredményül kapott meggy magmentessége. Ezzel a módszerrel biztosra mehetünk, és elég haladós is!
A magozó egység
Nos a magozott meggy nagyobbik hányadát az elõzõleg csírátlanított üvegekbe tettem és annyira megpakoltam, hogy egészen az üveg pereméig érjen, ezután rácsavarjuk a tetõt. Bekapcsoljuk a sütõt 100-150 °C közé alsó-felsõ sütésre, egy tepsi aljába vizet öntünk 1 ujjpercnyi szélességben és beleállítjuk az üvegeket. Addig tartjuk itt, amíg az üveg tartalma el kezd gyöngyözni. Ezután hagyjuk kihûlni a sütõben, és mehet a kamrába. Nekem 4 db 7 dl üveggel lett most.
A megmaradt meggyel (kb. 2,5 kg) az történt, hogy beletettem egy fazékba és rászórtam 30-40 dkg eritritet éjszakára betettem a kamra hûvösébe, esetleg hûtõbe. Másnapra levet enged ezt leöntöttem alóla, ezután kimértem, és kg-t további 20 dg eritritet raktam hozzá, valamint az egészhez 2 kk. aszkorbinsavat (C-vitamint).
Belemerítettem a botmixert, és darabosra törtem. Majd ezt is beletettem üvegekbe, nem cicóztam vele 7 dl üvegekbe került ez is, mert ha mi felbontjuk, akkor bizony gyorsan a nyakára hágunk, nincs ideje megromlani :-)!
Ez is bekerült a tepsibe, mint ahogy azt elõzõleg írtam, mellécsaptam a leszûrt levet is és együtt üldögéltek a forró gõzben gyöngyözésig!
És itt a három féle végeredmény!
Jól van na, a címke még hiányzik!