25 ország ? 25 karácsonyi menü
sponsored links
A legtöbb magyar családban nincs karácsony halászlé, töltött káposzta és bejgli, zserbó, szaloncukor (és Kevin) nélkül. (Mondjuk a miénkben pont van, nálunk csak a bejgli a ?kötelezõ? elem.)
És mit tesznek az asztalra ugyanekkor a nagyvilágban? Ennek néztem most utána.
Svédország
Svédországban karácsonyi vacsorához is kedvelt a smörg?sbord, azaz a ?svédasztal? mindenféle finomsággal: karácsonyi fõtt sonkával, kolbásszal, grubbrörával (tojásos szardellakrém), heringsalátával, pácolt heringgel, házi májpástétommal, húsgolyókkal, rozskenyérrel és krumplival.
Gubbröra | sweden.se
Chile
Chilében az egész nagy család összegyûlik karácsonykor, gyakran rendeznek asadot, azaz grillpartit.
Különlegességük a kifejezetten karácsonykor fogyasztott cola de mono, azaz majomfarok, amiben kávé, tej és cukor van. A másik érdekesség egy gyümölcskenyérféleség, amiben a spanyol pascua szó szerepel, ez pedig húsvétot jelent. A chileieknél azonban karácsonyként is fordítják.
Csehország
Csehországban sokan böjtölnek karácsony estéjéig, és csak egy kis édes kalácsot esznek napközben, hogy aztán több kilót felszedjenek az esti lakomán. Ilyenkor vagy hallevest esznek, ami egyáltalán nem hasonlít a magyar halászléhez, például nincs benne paprika, viszont van helyette zöldség, vagy gombás kubát, ami árpagyöngybõl készül. A fõfogás ezután következik, ez általában rántott ponty és krumpli saláta, ami a belerakott zöldségek miatt inkább a franciasalátára hasonlít.
Kuba ? Tres Bohemes
Dánia
Dániában nem leveseznek, a karácsonyi vacsora hagyományosan sült disznóból állt, amihez párolt káposzta, barnaszósz és barna krumpli szolgált köretként. A párolt fehér káposztát fahéjas cukorral megszórva tálalják, a barna krumpli pedig aprószemû burgonyából készül, ez sok cukorból készült vajas karamellbe forgatják.
A desszert a risengr?d, a melegen feltálalt tejberizs, amihez tejszínt, mandulát, vaníliát és meleg meggyszirupot adnak. A desszertbe pedig kerül egy olyan mandula is, amirõl leszedik a külsejét, és aki azt megtalálja, ajándékot kap.
Franciaország
A karácsonyi vacsora neve Franciaországban Le Réveillon, a menüben pedig sok minden elõfordulhat az osztrigától kezdve egészen a sajtválogatásokig. A fõ desszert a b?che de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs torta.
Provence-i hagyomány, hogy az asztalon 13 desszert van, amik a 12 apostolt és Jézust szimbolizálják. Természetesen nem csak sütemények vannak ilyenkor, hanem mandula, szárított gyümölcsök vagy éppen kandírozott citrom is.
Buche de Noel Recipe ? Allrecipes.com
India
Indiában a katolikusok ünneplik a karácsonyt, ilyenkor rengeteg édesség készül, például kidiyo, ami fánkgolyó cukorsziruppal leöntve, vagy kardamomos makaron. A fõétel általában birjani, ami bárányhúst és rizst tartalmaz, vagy curry.
Olaszország
Olaszország déli részén a karácsonyi vacsorát a ?Hét hal ünnepének?, La Vigilia-nak is nevezik. A menü ilyenkor általában húsmentes, csak halat vagy kagylót tartalmaz, de ezekbõl hét különbözõ félének kell lennie. A hagyomány szerint kihagyhatatlan az angolna, ez különleges (és nehezen beszerezhetõ) csemegének számít és természetesen halas tészták is vannak az asztalon.
Az olaszok karácsonyi kuglófja a panettone, (?Toni kenyere?), egy könnyû, kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség.
Panettone | BBC Good Food
Litvánia
Litvániában szenteste 12 különbözõ ételt szoktak készíteni, amik nem tartalmazhatnak húst, halat azonban igen, fõként heringet. A savanyú káposzta sem hiányozhat az asztalról, ahogy a többféle töltelékkel elkészített gõzgombócok sem. Desszertként k?èiukai-t esznek, ami a mákos gubához hasonló.
Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken igazi édes ünnep a karácsony. A sonkát mézzel édesítik, a ropogós sült malac bõrét pedig karamellizálják. Gyakori az édes spagetti is, amit cukorral édesített paradicsomszósszal tálalnak. És igen, õk is ismerik a pacalt, karácsonykor pedig ökörpacalt készítenek mogyorószósszal.
Az ünnepi édességek fõleg rizsbõl készülnek. Híres a bodbod, ami banánlevelekben fõzött, különleges, kissé nyálkás rizs. Vagy a bibingka, ami egyfajta rizstorta. A dinoldog is rizs, de kókusztejjel és édesburgonyával együtt fõzik.
Bibingka ? Kawaling Pinoy
Egyesült Királyság
A britek karácsonyra sült pulykát, sült krumplit, kelbimbót, áfonya szószt, tölteléket és barnaszószt esznek. A másik tipikus étel a Yorkshire pudding, ami egy sós sült tészta. Ezt készítéskor csak az óramutató járásával ellentétesen lehet keverni, ha azt akarjuk, hogy az álmaink valóra váljanak.
Lengyelország
Lengyelországban is 12 fogás kerül a karácsonyi asztalra, és húst õk sem esznek ilyenkor. Régebben a 12 apostolt szimbolizálta a 12 étel, manapság azonban a vendégek számától teszik függõvé az ételek számát. Céklalevessel kezdõdik a vacsora, amit további levesek követnek, valamint hering, ponty és pirog. Desszertként itt is mák van, mákos torta, utána pedig kompóttal zárul az étkezés.
Ausztrália
Ausztráliában a karácsonyi menü hasonló az angolokéhoz, általában kimerül a sült pulykában, pudingban és mézeskalácsban, megfejelve tengeri herkentyûkkel.
Ausztria
Az osztrák családok karácsonyi asztalán sok más európai országhoz hasonlóan elsõsorban a halételeket ? fõként pontyot és füstölt lazacot ? találhatunk. Emellett gyakran esznek ilyenkor virslit és kolbászkákat, valamint kacsából készült fogásokat.
Észtország
Észtországban hagyományos karácsonyi étel a malacsült savanyú káposztával, a fehér kolbász és a véres hurka. A tradíció szerint hét, vagy tizenkét fogást szokás készíteni, az ünnepi asztalra gyakran kerül házi készítésû sör is.
Görögország
A görög karácsonyi ételeknek nagy hagyománya van. Különleges a kereszttel díszített karácsonyi kenyér, a Krisztopszomó (??????????). A fõételek közül a görögök leginkább töltött pulykát, malac- vagy báránysültet készítenek, desszertként pl. mézes-diós édességet (melomakárona / ????????????), cukorba és mandulába forgatott gombócokat (kurabiedesz / ????????????) fogyasztanak.
Belgium
A belgák hagyományosan háromfogásos vacsorát készítenek karácsonykor. Halakból, rákokból áll az elõétel, utána a fõételként sült pulykát vagy vadhúst fogyasztanak, majd következik a kerststronk / b?che de Noël, a csokoládéval töltött fatörzstorta. Készítenek a csecsemõ Jézus testére formázott kalácsot (cougnou) is.
Málta
A máltai ünnepi asztalra fõtt tojással és sonkával töltött, tekert hússzeletek (bra?oli) és nyúlragu (stuffat tal-fenek) kerül, amelyet desszertként szárított gyümölcsök és a mogyorós édesség, a qag?aq tal-g?asel követ.
Bragoli Recipe | Malta Chef
Izland
Izlandon a kimondhatatlan nevû hamborgarhryggurt fogyasztják elõszeretettel, ami egy füstölt sonkára emlékeztetõ fõétel disznóhúsból. Ennek birkából készült párja a hangikjöt, ecetes vörös káposztát ajánlott fogyasztani melléjük.
Jamaica
Jamaicában természetesen rumos sütit sütnek, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys kecskét eszik hozzá.
Kuba
A kubai karácsony nem lehet teljes a crema de vie nevû tojáslikõr féleség nélkül, melyet sûrített tejbõl, rumból, cukorszirupból, citromhéjból, fahéjból és tojás sárgájából készítenek. Jól passzol hozzá a kókusztejbõl, friss kukoricából, kukoricalisztbõl, tejbõl, vaníliából, fahéjból és cukorból készült puding, a majarete. A fõételek közül a ?mórok és keresztények? (moros y cristianos) dívik, ez a furcsa nevû, babos-rizses eledel a spanyol keresztények (fehér, mint a rizs) mórok (fekete, mint a bab) ellen vívott keresztes hadjáratára, a rekonkvisztára utal.
moros y cristianos ? Pinterest
Mexikó
Mexikóban karácsonykor puliszkás pacallevest kanalaznak. Van egy forró édes italkülönlegességük is, a ponche, amelynek alma, nádcukor, aszalt szilva és a tejocote gyümölcs az alapja, de felnõttek szívesen bolondítják meg egy kis tequilával ? csak az íze kedvéért.
Németország
Németországban a szokásos bajor virsli és krumplisaláta karácsonykor is hagyományos, és náluk is kisül a mézeskalács (Lebkuchen), ennek egyik specialitása az úgynevezett Aachener Printen. A germánok szárított gyümölcsökbõl, mazsolából, dióból, mandulából készült gyümölcskenyeret (Christollen) is készítenek, melyet fahéjjal vagy kardamonnal fûszereznek, és havas háztetõkre emlékeztetõ porcukorral borítanak be.
Bulgária
Bulgáriában sok helyen fogyasztanak karácsonykor húsnélküli bablevest (bob csorba / ??? ?????), babbal, répával, paradicsommal, paprikával, hagymával, néha krumplival. Gyakran kerül még az asztalra savanyított zöldség (pl. paprika, karfiol, uborka). A bolgárok karácsonyra sütött kenyere a koledna pitka (??????? ?????).
Koledna Pitka ? Tara?s Multicultural Table
Ciprus
Cipruson gyakran kerül az ünnepi asztalra avgolemono leves (????? ??????????), amely egy citromos-tojásos leves csirkehússal és rizzsel. A levest egész évben fogyasztják, karácsonykor leginkább bárány vagy sertéssült mellé készítik.
Románia
Népszerû karácsonyi elõételnek számít a piftie (malachúsos kocsonya), fõételnek a sarmale (töltött káposzta rolnik) és desszertnek pedig a hagyományos karácsonyi kalács, a cozonac.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás:
http://europapont.blog.hu/2016/12/24/karacsonyi_menuk_eu
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-karacsonyi-etel-a-vilag-minden-tajarol/
http://www.presztizsstyle.com/karacsonyi-etelek-vilag-korul/2015-dec-23-1048