2017 - Gyula - Pálinka - Eredmények
sponsored links
Megszületett a döntés: ezek lettek a legjobb pálinkák
18. alkalommal rendezték meg Gyulán Magyarország egyik legfontosabb pálinkafesztiválját, amelyhez Brillante-2017 elnevezéssel párlatverseny is kapcsolódott.
A versenyre 17 kereskedelmi fõzde nevezett összesen 158 mintával. A 24 tagú szakmai zsûri vakkóstoláson a harmónia és az utóérzet mellett a tisztaságot, karaktert, szájérzetet is pontozta. A legjobb kereskedelmi fõzde címet a Szicsek Pálinkafõzde nyerte, a legjobb kereskedelmi pálinka a cég 2015-ös évjáratú piros vilmoskörtéje lett.
A Békés megye pálinkája címet 2017-ben a békéscsabai Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. Piros Vilmoskörte pálinkája nyerte - az agrárszektor.hu helyszíni tapasztalatai szerint a fesztivál egyik kiemelt területén standot állító Árpád pálinkák kimondottan népszerûek voltak a látogatók körében, olyannyira, hogy a piros vilmoskörtébõl vasárnap estére teljesen ki is fogyott a fõzde.
Lapunknak több pálinkafõzde is úgy nyilatkozott, hogy a fesztivál látogatói kimondottan keresik a különleges, szokatlan ízeket. A standoknál a berkenye, a madárberkenye, a mák, a kiffer körte, vagy az erdei som mellett olyan különlegességeket is kóstolhattak, mint a bodzavirág, vagy az ananász. A korábbi években népszerû zöldségpárlatokat (például céklapárlat) több standnál is kínálták.
Megfigyelhetõ volt az is, hogy több fõzde is jelentkezett kimondottan erõsnek számító, 60% alkoholfok feletti párlatokkal. Mint megtudtuk, sokan keresik ezeket a pálinkákat a kereskedelmi forgalomban is. Több kiállító is beszámolt arról, hogy az elmúlt években határozott trendnövekedést tapasztalnak a minõségi pálinkáknál, részben a kiskereskedelemben, részben a HORECA-szektorból. Utóbbiról elmondták, hogy fontos a folyamatos kapcsolat kiépítése az éttermekkel, szórakozóhelyekkel, ezért elõfordul, hogy képzéseket is tartanak a szakácsoknak, sommeliereknek.
Az agrárszektor.hu kedvence idén a szentesi Alexander fõzde birspálinkája és Demona fantázianevû (feketeribiszkébõl és szilvából készült) házasítása volt. Míg elõbbi a birs alma és körte kiemelkedõen gyümölcsös, befõttre emlékeztetõ illatát és ízjegyeit hordozta, addig utóbbi a két gyümölcs karaktereit együtt, egymást erõsítve jelentett meg, illatában pedig virágos, kiemelkedõen fûszeres jegyeket hordozott.
forrásom a https://www.agrarszektor.hu/bor-italok/megszuletett_a_dontes_ezek_lettek_a_legjobb_palinkak.7375.html