2017. 26. heti menü + Olika 2. szülinapja
sponsored links
Pénteken, 06.30-án volt Legnagyobbikom kisfiának, Olikának 2. születésnapja, Isten éltesse sokáig kis Drágámat szeretõ családja körében, jó egészségben, sok örömben és boldogságban ! ?
Ezeket ettük a héten:
Hétfõ:
Rakott zöldbabot akartam készíteni, meg is fõztem a Szüleim kertébõl származó babot, de egyéb elfoglaltságom miatt elnapolódott másnapra, így pirítós volt sonkával meg friss hámozott uborkával, utóbbi szintén Szüleim kertjébõl :).
Kedd:
Rakott zöldbab kolbászos ízesítésû párolt darált hússal, tojásos-tejfölös "habarással", tejföllel és reszelt sajttal.
A zöldbabot tisztítás után egészben fõztem meg ételízesítõs vízben, kevés fokhagyma granulátummal. A töltelékhez elõször hagymát dinszteltem kevés olajon, majd ráraktam a húst, ételízesítõt, fokhagyma granulátumot, õrölt borsot, õrölt köményt, fûszerpaprikát, pici vízzel megpároltam, aztán zsírjára sütöttem. A kiolajozott tepsibe terítettem a zöldbab 2/3-át, rásimítottam a húst, betakartam a maradék zöldbabbal. 3 tojásból és 3 kanál tejfölbõl pici sóval habarékot mixeltem, ezt öntöttem a húsos babra, még pár kanál tejföllel megkentem a tetejét és kevés sajtot is reszeltem rá. Szép pirosra sütöttem.
Szerda:
Olaszos ízesítésû sült csirkecombok ugyanolyan fûszerezésû héjastól felszeletelt tepsis újkrumplival.
A fûszerkeverék: 1-1 fehér kanál só és ételízesítõ, 1-1 kávéskanál szárított oregánó, õrölt bors és fûszerpaprika, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum.
Csütörtök:
Sonkás-cukkinis tészta
2-3 evõkanál olaj, 2 közepes cukkini nagy lyukú reszelõn lereszelve, 1 piros lecsópaprika és 12 dkg sonka (kétféle sonka maradéka) vékony csíkokra vágva, ételízesítõ és/vagy só ízlés szerint, 1 fehér kanál fûszerpaprika, 1 kávéskanál szárított oregánó, 1,5 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 evõkanál passzírozott paradicsom, 1,5-2 dl víz.
1 cs (50 dkg) tészta, 1 liter víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj.
A cukkinit kevés olajon megdinszteltem a felcsíkozott paprikával, fûszerekkel, paradicsommal és vízzel, beleraktam a sonkát, és kb. 15-20 perc alatt készre fõztem. A megfõzött tésztát belekevertem és tálaltam. Reszelt sajttal lehetett megszórni.
Péntek:
Csokitorta
Olika, 2. születésnapja alkalmából, a szokásos recept alapján. Persze miért lenne valami egyszerû, ha bonyolult is lehet... Nem figyeltem a közeli kisboltban vásárolt vaj minõségére, csak akkor vettem észre, hogy csökkentett zsírtartalmú vaj volt (60%), amikor a krémbe kevertem és az valami szörnyû vizes-kásás borzalommá vált. Utána irány a LIDL, újabb tejszín és vaj vásárlás és újrakezdés. A tanulság: már a vajra is oda kell figyelni, drágán is lehet vackot venni, ha nincs az emberen a szemüveg. Szebb lehetett volna ez a torta, de ízre csodás volt!
Nem fõztem, elõzõ napról maradt cukkinis-sonkás tésztát ettünk, de volt még sült csirkecomb is.
Szombat:
Pulykanyakból és szárnycombból húsleves cérnametélttel
Cukkinis lecsó levesben fõtt pulykanyakkal
Szokásos módon kezdtem a cukkinis lecsót, különbség annyi volt, hogy most nem került bele csípõs paprika és a megmosott cukkinit héjastól nagy lyukú reszelõn reszeltem az ételbe. Virsli helyett a levesben fõtt pulykanyakkal is isteni volt.
Vasárnap:
Elõzõ napról húsleves, leveshús ketchuppal
egy "apró" szárnycomb :) |