017. 23. heti menü - GasztroBlogok.hu

2017. 23. heti menü

2017-06-11

sponsored links

Ezeket ettük a héten:

Hétfõ: 
Legkisebbikem Párjának szülinapja volt, a legkedvencebb ételével szerettem volna kedveskedni, ezért Krumplis tészta készült, saját gyúrású házi tésztából


Kedd:
Nem fõztem, vasárnapról maradt húslevest, hétfõrõl maradt krumplis tésztát, ettünk, aki nem kért hideget ehetett. Szüleim kertjében termett friss zöldborsót fejtettem ki egy nagy táskával.

Szerda:
Zöldborsóleves friss borsóból, új zöldségekkel, sok petrezselyemzölddel, nokedlivel, ahogy a család és Apuci legnagyobb kedvence is volt. 



Kolbászos-virslis csípõs mártás vagy tejfölös-sajtos tészta a saját készítésû széles metélttel. Isteni volt :) !!

A mártás hozzávalói: 1-2 evõkanál olaj, egy kis fej hagyma fele felaprítva, fél hegyes erõs paprika vékonyra szelve, 2 szál Pikok bécsi virsli hosszában kettévágva és nagyon vékonyra szelve, 20 szelet füstölt kolbász nagyon vékony csíkokra vágva, kávéskanálnyi csípõs piros arany, fél fehér kanál fûszerpaprika, 250 gr passzírozott paradicsom, 250 ml víz, pár csepp folyékony édesítõ, egy nagy csipet oregánó. 
Elõször a hagymát és paprikát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a virslit és kolbászt, fûszereztem, felöntöttem a paradicsommal és vízzel és kb. 15 perc alatt fedõ alatt készre fõztem.

A saját készítésû tésztához 1,2 l vizet forraltam, szokás szerint ízesítettem sóval, és kevés olajat is tettem a vízbe, majd a tésztát, és újraforrás után elzárt tûzhelyen fedõ alatt fõztem 7 percig. 



Csütörtök:
E heti krumplis pogácsánk tejföllel és darabolt szalámival hajtogatva, tetején sajt szórással.
A tésztát kelesztés után kinyújtottam, tejföllel lekentem, darabolt szalámival megszórtam, és meghajtogattam, majd újabb kelesztés után kiszaggattam, a tetejét is lekentem tejföllel, sajttal megszórtam, 200 fokra  elõmelegített légkeveréses sütõben kb. 22 perc alatt sültek ilyen szép pirosra. 20 db nagy pogácsa lett + 8 db "potyadék"-ból összefogott. - Isteni volt :)!




Péntek:
Egyéb dolgom miatt fõzés mentes nap - a hét elõzõ napjairól maradt borsóleves, széles metélt, pogácsa, vagy hideget lehetett választani.

Szombat: 
Legkisebbikem kérésére csirkepörkölt készült, lebõrözött, kicsontozott, feldarabolt csirke combokból. A bõrt kidobtam, a csontokból levest fõztem, ami most nem lett olyan szép átlátszó, mert a Bogikának megfõzött, és pürésítve adagokban lefagyasztott zöldborsó fõzõlevét is felhasználtam hozzá. (A borsó Szüleim kertjében termett).




Vasárnap:
Csirkeleves csigatésztával - együtt fõzve, gyorsfõzõ fedõvel, szokásos jelzések után kikapcsolt tûzhelyen 7 perc alatt


Mátrai borzas szelet csirkemellbõl fokhagymás tejföllel, sültkrumplival







Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2017/06/2017-23-h...

sponsored links

Keres?s