2017. 21. heti menü
sponsored links
Ezeket ettük a héten:
Hétfõ:
Kedd:
Zöldborsós-tejszínes csirkemell rizzsel
Vasárnap:
Hétfõ:
Húsleves vasárnapról - errõl nem készült kép
"Hamis rakottkrumpli" - ahogy Anyukám nevezte anno ezt az ételt. A sültkrumplit füstölt szalonna zsírján megpirított kolbász és paprikás szalámivég szeletkékre szedtem, összeforgattam, pici sóval elhabart tojással nyakon öntöttem és összesütöttem. - Csak a serpenyõben készült róla kép.
Isteni volt.
Zöldborsós-tejszínes csirkemell rizzsel
(1 egész csirkemell lebõrözve, kifilézve, feldarabolva - a fagyasztóból, 1 kisebb fej hagyma, kevés olaj, 18-20 dkg zsenge mirelit borsó, 1,5 fehér mûanyag kanál ételízesítõ, õrölt bors ízlés szerint, 1,5 evõkanál rétes liszt, kb. 7,5-8 dl forró víz, 0,5-0,75 dl 30 %-os tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld - szintén a fagyasztóból. - Elõször a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, majd ráraktam a feldarabolt csirkemellet fûszereztem ételízesítõvel, borssal és fehéredésig sütöttem. Akkor hozzáraktam a mirelit borsót, és felforrósodásig hevítettem, majd leszórtam liszttel és forró vízzel felengedtem, végül a tejszínt is beleöntöttem, megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel és kb. 20 perc alatt - ami alatt a parboiled tasakos rizs is megfõtt - készre fõztem.) Nagyon finom lett!
Szerda:
Krumplis nudli leves - vasárnapról maradt margarinos törtkrumpliból, mint a gombóc leves, csak a tészta formája más. A nudlik nagyon nagyra nõttek a levesben, de könnyû volt õket kettévágni. A család egyik kedvenc levese. Most is nagyon bejött mindenkinek. (A burgonyanyomón átnyomott krumplit 1 tojással és annyi finom liszttel dolgoztam össze, hogy sima tésztát kapjak, ami nem ragadt se az kezemhez, se a tálhoz.)
Olajban sült krumplis pogácsa - nálunk lánykoromban tapcsikolt pogácsának hívtuk, a gyerekeim kiskorukban párnának, mert olyan klasszul felfújódott, mint a párna. Én csak így magában, a gyerekek lekvárral ették.
Csütörtök:
Tejszínes gombakrémleves (szeletelt csiperke a fagyasztóból)
Csirkepörkölt tésztával, vagy fõtt krumplival (hús szintén a fagyasztóból)
Péntek:
Tejbegríz
Gombakrémleves, csirkepörkölt tésztával vagy krumplival - elõzõ napról
Szombat:
Fokhagymás-rozmaringos sültcsirke ugyanolyan fûszerezésû tepsis krumplival (- hús most is a fagyasztóból.)
Olajban sült krumplis pogácsa - nálunk lánykoromban tapcsikolt pogácsának hívtuk, a gyerekeim kiskorukban párnának, mert olyan klasszul felfújódott, mint a párna. Én csak így magában, a gyerekek lekvárral ették.
A két elsõ kisült tapcsikolt pogácsa szépen felfúvódva ? |
Bogika az asztalfõn élvezi az etetõszéket ? |
Tejszínes gombakrémleves (szeletelt csiperke a fagyasztóból)
Csirkepörkölt tésztával, vagy fõtt krumplival (hús szintén a fagyasztóból)
Péntek:
Tejbegríz
Gombakrémleves, csirkepörkölt tésztával vagy krumplival - elõzõ napról
Szombat:
Fokhagymás-rozmaringos sültcsirke ugyanolyan fûszerezésû tepsis krumplival (- hús most is a fagyasztóból.)
Vasárnap:
Csirkeleves mellcsontokból hagyományosan fõzve, grízgaluskával
(A grízgaluskához 2 db M-es tojást elhabartam teáskanálnyi szitált ételízesítõvel és 4 evõkanál grízzel. Fél órára hûtõbe tettem, hogy a gríz megduzzadjon, de nem szívta föl az összes tojást, ezért fõzés elõtt 1,5-2 evõkanál réteslisztet kevertem bele, majd teáskanállal sós vízbe szaggattam, és lefedve, takarékon 20 percig fõztem. Tálaláskor a grízgaluskákra szedtük a forró levest.)
Rántott csirkemellfilé sült újkrumplival (Az újkrumplit alaposan megmostam, héjastól feldaraboltam, jól lecsepegtettem és két adagban Zepter módszerrel megsütöttem. A mai ebédhez a csirkemellet és az újkrumplit is Szüleimtõl kaptuk.)