2017-2018 Szilveszter és újév ételeibõl azok, amelyeknek még nincs receptje
sponsored links
Szûzpecsenye szilvaszósszal, burgonyakrokettel
Hozzávalók: 4-6 adag
60-70 dkg szûzpecsenye (2 db), 3 dkg vaj/margarin, 2 ek. olaj, só, bors, 2-3 zacskó aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1 ek. cukor ízlés szerint, 1/4 kk. õrölt fahéj, 1/4 kk. õrölt szegfûszeg, reszelt citromhéj, ízlés szerint citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 kk. õrölt gyömbér
Burgonyakrokett: 60-80 dkg burgonya, liszt amennyit felvesz, formázható legyen (se kemény, se lágy), 1 tojás, ízlés szerint õrölt szerecsenydió, só, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra. Kibéleltem alufóliával egy közepes méretû tepsít/sütõedényt. A húst leöblítettem, szárazra töröltem, az inakat, hártyákat lefejtettem és nagyobb darabokra vágtam. Serpenyõben a húsok indkét oldalát a felforrósított vajjal kevert olajban 3-4 percig sütöttem, megkapattam. Áttettem a húst a sütõedénybe, meghintettem sóval, borssal, majd letakartam alufóliával, betoltam a sütõbe és 15 percig sütöttem.
A szilvát megmostam, kicsit áztattam, leszûrtem, leszárítottam, félbevágtam mindegyik szemet. A pecsenyeléhez öntöttem a bort, összeforraltam, kisebb lábasba szûrtem. Hozzáadtam a cukrot, szegfûszeget, fahéjat, az áttört fokhagymát, 1 csipet sót és egy késhegynyi borsot, reszelt citromhéjat, ízlés szerint citromlét és felforraltam, beletettem a szilvát és sûrûsödésig forrósítottam.
A kroketthez a burgonyát héjában megfõztem, leszûrtem és lehámoztam. Összetörtem, beletettem a felvert tojást, szerecsenydiót, lisztet és ujjnyi vastag és ujjnyi hosszúságú kis rudakat sodortam belõle, megforgattam a zsemlemorzsában és forró olajban pirosra sütöttem.
Kivettem a húst a sütõbõl, felszeleteltem és tálaltam a szilvaszósszal és a krokettel.
Fotó ITT
Jáki gazda salátája
Hozzávalók: 6-8 adag
50 dkg nagyszemû fehér konzervbab, 30 dkg póréhagyma, 1 kg vecsési savanyú káposzta, 2 csomag metélõhagyma, de jó a póréhagyma zöldje is apróra vágva, só, õrölt bors, porcukor, olaj, citromlé
A savanyú káposztát kevés olajjal, sóval, borssal ízesítve fedõ alatt megdinszteltem a hozzáadott karikára vágott póréhagymával és zöldjével. Lehûtöttem, felhasználásig félretettem. Kevés porcukrot összekevertem a citromlével beletettem a káposztába és a leszûrt, vízzel leöblített babot is beletettem, lazán összekevertem. Utánízesíthetjük ha szükséges. Pikáns édes-savanykásnak kell lennie. Kb. 2 órára a hûtõszekrénybe tettem.
Sült húsokhoz nagyon finom.
Fotó ITT
Kókuszpereckék
Hozzávalók: a nagyságától függ a db szám
30 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 12 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 1/2 csomag vanilincukor, 15 dkg margarin, 1 tojás, kevés tej, és 1 tojássárgája a kenéshez
A lisztben elmorzsoltam a margarint, beletettem az 1 felvert tojást és a többi hozzávalókat és a tejjel könnyen gyúrható tésztává alakítottam. Kb. 9 dkg-os kis gombócokat vettem ki belõle - lehet kisebb is - én nagyobb pereceket készítettem. Ezeket egyenként ujjnyi vastagra sodortam, így lett belõle kb. 50-60 cm-es hurka. Félbehajtottam, de úgy, hogy két oldalt ott maradjon a félkõr és a két kezemben levõ kb.. 15 cm-es két végébõl a jobb kezemben levõt áttekertem háromszor a bal kezemben levõn és fölül középen aláhajtottam. Ezt minden egyes darabbal megcsináltam. Sütõpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tojássárgájával és szép világosra sütöttem. Megszórható tálaláskor vanilincukorral elkevert porcukorral, de mi nem szeretünk túl édesen semmilyen édességet.
Sütõporral készül, de mégis olyan mintha kelt lenne, ezért mi nagyon szeretjük. Ettük tejjel, kakaóval is az újév napjaiban.
Fotó ITT
Túrós-sajtos pogácsa
Hozzávalók: 60 db biztos lesz belõle
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 1 csapott ek. cukor, 3 dkg élesztõ, 1 ek. só, 30 dkg tehéntúró (fele lehet juhtúró is, de én a juhtúrót nem szeretem), 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, a nyújtáshoz liszt
A tejet meglangyosítottam, simára kevertem a cukorral és az élesztõvel felfuttattam. A lisztet átszitáltam (hogy levegõsebb legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztõ), elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a margarint.
Gyors mozdulatokkal összedolgoztam. Hozzáadtam az áttört túrót - krumplinyomóval szóktam ezt csinálni - az élesztõs tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrtam.
Cipót formáltam belõle, tiszta konyharuhával letakartam és meleg helyen 1/2 órát kelni hagytam. A sajtot megreszeltem, majd - lisztezett deszkán - 3 mm vékony téglalap formájúra kinyújtottam.
A tésztát megszórtam a reszelt sajt 2/3 részével, majd a hosszanti oldalán, rétesszerûen feltekertem. Konyharuhával letakartam, és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztettem.
Ezután két ujjnyi vastag (kb. 3 cm), egyetlen hosszú csíkot nyújtottam belõle, a tetejét megkentem a maradék tojássárgájával és megszórtam a maradék reszelt sajttal.
4-4,5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam (ügyeltem arra, hogy minél kevesebb "hulladékot" csináljak, mert az újra összegyúrt darabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!) Egymástól tisztes távolságra, sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgattam és elõmelegített, forró sütõben (200 fok) 20-25 percig sütöttem. A tepsiben hagytam kihûlni.
Frissen, szinte langymelegen az igazi! De mivel ez a mennyiség elég sok, másnap sem volt rossz.
Fotó ITT
Hozzávalók: 4-6 adag
60-70 dkg szûzpecsenye (2 db), 3 dkg vaj/margarin, 2 ek. olaj, só, bors, 2-3 zacskó aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1 ek. cukor ízlés szerint, 1/4 kk. õrölt fahéj, 1/4 kk. õrölt szegfûszeg, reszelt citromhéj, ízlés szerint citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 kk. õrölt gyömbér
Burgonyakrokett: 60-80 dkg burgonya, liszt amennyit felvesz, formázható legyen (se kemény, se lágy), 1 tojás, ízlés szerint õrölt szerecsenydió, só, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra. Kibéleltem alufóliával egy közepes méretû tepsít/sütõedényt. A húst leöblítettem, szárazra töröltem, az inakat, hártyákat lefejtettem és nagyobb darabokra vágtam. Serpenyõben a húsok indkét oldalát a felforrósított vajjal kevert olajban 3-4 percig sütöttem, megkapattam. Áttettem a húst a sütõedénybe, meghintettem sóval, borssal, majd letakartam alufóliával, betoltam a sütõbe és 15 percig sütöttem.
A szilvát megmostam, kicsit áztattam, leszûrtem, leszárítottam, félbevágtam mindegyik szemet. A pecsenyeléhez öntöttem a bort, összeforraltam, kisebb lábasba szûrtem. Hozzáadtam a cukrot, szegfûszeget, fahéjat, az áttört fokhagymát, 1 csipet sót és egy késhegynyi borsot, reszelt citromhéjat, ízlés szerint citromlét és felforraltam, beletettem a szilvát és sûrûsödésig forrósítottam.
A kroketthez a burgonyát héjában megfõztem, leszûrtem és lehámoztam. Összetörtem, beletettem a felvert tojást, szerecsenydiót, lisztet és ujjnyi vastag és ujjnyi hosszúságú kis rudakat sodortam belõle, megforgattam a zsemlemorzsában és forró olajban pirosra sütöttem.
Kivettem a húst a sütõbõl, felszeleteltem és tálaltam a szilvaszósszal és a krokettel.
Fotó ITT
Jáki gazda salátája
Hozzávalók: 6-8 adag
50 dkg nagyszemû fehér konzervbab, 30 dkg póréhagyma, 1 kg vecsési savanyú káposzta, 2 csomag metélõhagyma, de jó a póréhagyma zöldje is apróra vágva, só, õrölt bors, porcukor, olaj, citromlé
A savanyú káposztát kevés olajjal, sóval, borssal ízesítve fedõ alatt megdinszteltem a hozzáadott karikára vágott póréhagymával és zöldjével. Lehûtöttem, felhasználásig félretettem. Kevés porcukrot összekevertem a citromlével beletettem a káposztába és a leszûrt, vízzel leöblített babot is beletettem, lazán összekevertem. Utánízesíthetjük ha szükséges. Pikáns édes-savanykásnak kell lennie. Kb. 2 órára a hûtõszekrénybe tettem.
Sült húsokhoz nagyon finom.
Fotó ITT
Kókuszpereckék
Hozzávalók: a nagyságától függ a db szám
30 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 12 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 1/2 csomag vanilincukor, 15 dkg margarin, 1 tojás, kevés tej, és 1 tojássárgája a kenéshez
A lisztben elmorzsoltam a margarint, beletettem az 1 felvert tojást és a többi hozzávalókat és a tejjel könnyen gyúrható tésztává alakítottam. Kb. 9 dkg-os kis gombócokat vettem ki belõle - lehet kisebb is - én nagyobb pereceket készítettem. Ezeket egyenként ujjnyi vastagra sodortam, így lett belõle kb. 50-60 cm-es hurka. Félbehajtottam, de úgy, hogy két oldalt ott maradjon a félkõr és a két kezemben levõ kb.. 15 cm-es két végébõl a jobb kezemben levõt áttekertem háromszor a bal kezemben levõn és fölül középen aláhajtottam. Ezt minden egyes darabbal megcsináltam. Sütõpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tojássárgájával és szép világosra sütöttem. Megszórható tálaláskor vanilincukorral elkevert porcukorral, de mi nem szeretünk túl édesen semmilyen édességet.
Sütõporral készül, de mégis olyan mintha kelt lenne, ezért mi nagyon szeretjük. Ettük tejjel, kakaóval is az újév napjaiban.
Fotó ITT
Túrós-sajtos pogácsa
Hozzávalók: 60 db biztos lesz belõle
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 1 csapott ek. cukor, 3 dkg élesztõ, 1 ek. só, 30 dkg tehéntúró (fele lehet juhtúró is, de én a juhtúrót nem szeretem), 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, a nyújtáshoz liszt
A tejet meglangyosítottam, simára kevertem a cukorral és az élesztõvel felfuttattam. A lisztet átszitáltam (hogy levegõsebb legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztõ), elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a margarint.
Gyors mozdulatokkal összedolgoztam. Hozzáadtam az áttört túrót - krumplinyomóval szóktam ezt csinálni - az élesztõs tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrtam.
Cipót formáltam belõle, tiszta konyharuhával letakartam és meleg helyen 1/2 órát kelni hagytam. A sajtot megreszeltem, majd - lisztezett deszkán - 3 mm vékony téglalap formájúra kinyújtottam.
A tésztát megszórtam a reszelt sajt 2/3 részével, majd a hosszanti oldalán, rétesszerûen feltekertem. Konyharuhával letakartam, és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztettem.
Ezután két ujjnyi vastag (kb. 3 cm), egyetlen hosszú csíkot nyújtottam belõle, a tetejét megkentem a maradék tojássárgájával és megszórtam a maradék reszelt sajttal.
4-4,5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam (ügyeltem arra, hogy minél kevesebb "hulladékot" csináljak, mert az újra összegyúrt darabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!) Egymástól tisztes távolságra, sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgattam és elõmelegített, forró sütõben (200 fok) 20-25 percig sütöttem. A tepsiben hagytam kihûlni.
Frissen, szinte langymelegen az igazi! De mivel ez a mennyiség elég sok, másnap sem volt rossz.
Fotó ITT