2 az 1-bõl késõi laskagombából
sponsored links
Az elmúlt hetekben beindult a késõi laskagomba szezon. Legnagyobbikom azóta rendszeresen hoz ilyen gombát. Már évek óta fõzöm ezt is, mint a sárga gévagombát, ez nem olyan jellegzetes illatú, mint az, leginkább a boltokban is kapható laskagombára hasonlít. Készült már belõle rántott gomba, és tejfölös gombapaprikás is, azokról nem készült kép. Most krémlevesrõl és gombapörköltrõl hoztam egy-egy képet. A mélyhûtõbe is került már belõle tisztítás után szeletelve és persze egészben is, hogy máskor is készülhessen rántott gomba (a rántott gombához az egészben hagyott kalapokat leves gõzén gõzöltem kb. 10 percig, attól kicsit megpuhult, utána sóztam és ugyanúgy paníroztam, mint bármi mást).
A krémleveshez kevés felaprított hagymát dinszteltem, ráraktam a felszeletelt gombát, ételízesítõt, õrölt borsot, amikor kioldódó levét elfõtte, leszórtam 2-2,5 evõkanál rétes liszttel, felöntöttem vízzel, fõztem 15-20 percig, akkor tejfölöztem, azzal is kiforraltam és finomra turmixoltam. Végül a mélyhûtõbõl kivett pár levélke apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítettem és tálalhattam. Isteni volt.
A pörkölt is hasonlóan készült, mint régebben. Ez is hagyma dinszteléssel indult, rákerült a gomba, amit sóztam, amikor a kioldódó nedvek eltûntek alóla ezt is leszórtam egy kanál rétes lisztel, 2 fehér kanál fûszerpaprikával és kávéskanálnyi csiliporral, felöntöttem vízzel és készre fõztem. Ehhez szarvacska tészta készült és bõségesen került rá tejföl is.