10 tény a spenótról
sponsored links
Zöld, friss és finom! Nem gondoltam volna, hogy valaha is leírom ezeket a szavakat! Igazából ez egy családi történet. A nõvérem nem szereti a spenótfõzeléket és kicsiként szolidaritásból elhatároztam, hogy én sem szeretem. Minimálisat ettem belõle, de ennyi. Majd felcseperedtem, benõtt a fejem lágya és rájöttem, hogy a spenót milyen klassz dolog! Fõleg egy kis túróval keverve! Hála görög barátainknak!
MI A SPENÓT?
A spenót vagy más néven paraj a disznóparéfélék családjába tartozó levélzöldség. Közép és Dél-Nyugat Ázsiában õshonos növény, mely az egész világon elterjedt. Valószínûleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerûvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevû levélzöldséget. Mintegy 30 cm magasra megnövõ, szára egyenes, levelei változatos méretûek (2?30 cm hosszúak, 1?15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), hosszúkás-oválisak vagy háromszögletû-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tõlevelek állománya húsos, a magszáron növõ szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlaki növény, a nõvirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak.
A talajtól függõen nagy mennyiségû vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sûrûn fogyasztani.
Forrás: Wikipédia
10 TÉNY A SPENÓTRÓL
1. A spenót a legkorábbi friss zöldség és termesztése roppant egyszerû. Õsszel és tavasszal is vethetõ.
2. Egy régi perzsa szóról (aspanakh) kapta a spenót a nevét. A
jelentése zöld kéz.
3. Medici Katalin, amikor elhagyta szülõvárosát, Firenzét, és
házasságot kötött II. Henrik francia királlyal, olyan
szakácsokat hozatott magával a királyi udvarba, akik tudták,
hogyan kell ezt a zöldséget mesteri módon elkészíteni. Azóta
illetik a spenótágyon felszolgált ételeket ?firenzei? jelzõvel.
4. Magyarországra az 1500-as évek végén jutott el ez a növény.
5. Antioxidáns hatása miatt kozmetikumokban is használják a
spenótot. Lásd a híres, magyar Ilcsi kozmetikumok között!
6. Jótékony hatással van a vérnyomásra, az emésztésre (puffadást
megszünteti).
Antioxidánsokat tartalmaz, mely a daganatos betegségek
megelõzésében is szerepet játszik.
7. A spenót kitûnõ forrása többek között a K-, az A-, a C- és a B2-
vitaminnak, továbbá kiemelkedõ a folsav-, a vas-, a magnézium, a
kalcium- és a kálium tartalma.
8. Sokan fõzelék formában ismerik ezt a zöldséget, de használjátok
bátran pitékhez,salátákhoz, töltelékekhez, tésztákhoz. Személy
szerint nagyon szeretem a spenótot túróval összekeverve és
csirkemellbe töltve vagy a görög spenótos piték is megérnek egy
misét.
9. A levelekbõl nagyon könnyen kinyerhetõ a klorofill: az (élelmiszer)iparban színezõként felhasznált festékanyagot a leggyakrabban spenótból vonják ki.
10. Ne csak mindig a komoly dolgokról legyen szó: Popey, a tengerész rajzfilmhõs a spenótból nyerte rendíthetetlen erejét! Valós adat, hogy az 1930-as években 33%-kal emelkedett a spenótfogyasztás a mesefigura hatására az Egyesült Államokban. Sõt még spenótfajtát is elneveztek róla.
Egy szónak is száz a vége! Nekem, mint megtért spenótrajongónak elhihetitek, hogy valóban finom és egészséges ez a zöldség!
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!