10 perces eperdzsem ? avagy a modern befõzés rejtelmei
sponsored links
Ki emlékszik arra, amikor anyukáink, vagy nagymamáink napokon át tartó lekvárfõzést rendeztek? Minden haptákban állt, általában be volt fogva mindenki, és készült a baracklekvár, eperdzsem, meggylekvár a kamra polcaira, természetesen ipari mennyiségben. Óriás edényekben rotyogott a levár napokon keresztül (nekem úgy tûnt), és az egész konyhát befõttes üvegek, fóliák, tetõk borították.
Emlékszem egyre, ovis vagy alsós lehettem, amikor a szüleimmel beszabadultunk egy szedd magad barackligetbe és fogalmam sincs, hogy hány kiló sárgabarackot szedtünk ott, de az biztos, hogy még a kádban is barackok várták a sorsukat, és pár évvel ezelõtt még bontottunk ki abból a fõzésbõl származó lekvárt. Isteni íze van a házi lekvárnak, nekem ne mondja senki, hogy bármelyik bolti felér azzal, amit otthon fõztünk!
És hogy ne kelljen napokig a forró, rotyogó lekváros edényt kerülgetni a konyhában, megosztom veletek a modern befõzés titkát. Ettõl még ugyanolyan óriás bókokat és széles mosolyokat, elismerõ nyammogásokat fogunk bezsebelni, mint nagyanyáink, csak éppen az irodában töltött 8-10 óra robot után is könnyen tudjuk venni ezt a feladatot, mert:
nincs hosszadalmas sterilizálás
nincs órákig tartó lekvárrotyogás
nincs szaliciles tartósítás
nincs kis fóliákkal szenvedés
nincs dunsztolás
és nem úszik a konyhánk!
A legtöbb (kezdõ) háziasszonynak szerintem az üvegsterilizálás veszi el a kedvét a lekvárfõzéstõl, mert hát a francnak kinek van kedve üvegeket fõzni(!), szárítgatni. A legtöbbünknek szerintem a konyhájában nincs is olyan nagy edénye, amibe a befõttes üvegek beleférnek. :p Szóval bemutatom a modern házi tündérek eszközét: a mikrohullámú sütõt! Imába foglaljuk a nevét, hiszen 1-2 perc alatt készen is vagyunk az üvegek fertõtlenítésével. Huhhhh. Aztán meg rakosgatjuk majd a dzsemes üvegeket a hûtõbe vagy a spájzpolcra, és mint valami tökéletes stepfordi feleség, megveregethetjük saját vállunkat a kemény 10 perces meló után.
Az én mennyiségem most:
1,7 kiló eper (pucolva, a kicsit nyomibb is tökéletes a lekvárhoz)
400 g cukor (nálam most a régen eltett narancshéjas cukor)
fél citrom leve / héja is mehet bele, nem fog fájni
1,5 zacskó Dzsemfix 3:1
100 g natúr marcipán
Na igen, a marcipán. Ez is a modern része a dzsemnek. Nagy része szétfõ, de maradnak kicsi marcipángolyók a dzsemben, amire nagyon-nagyon érzés ráharapni. Érdemes kipróbálni, de persze enélkül is mûködik az epervarázslat!
Ami viszont nálam elengedhetetlen az eperlekvárnál, az a citrusféle. Lehet citrom vagy narancs, de valami kell bele, mert eszméletlenül feldobja. A tavalyi adagot is citrommal és naranccsal fõztem, hihetetlenül feldobja a szokásos eperdzsem paradigmánkat!
A 10 perc pedig így telik el a konyhában:
1., Az elõkészített befõttes üvegeket és tetejüket elmossuk, leöblítjük és hagyjuk egy kicsit száradni. Nem jó, ha áll benne a víz, de legyen még vizes, nedves az üveg fala.
2., A megpucolt epret egy nagy edénybe dobjuk a cukorral, citromlével együtt, majd botmixerrel pürésítjük.
3., A marcipánt (hûtsük le elõtte, úgy könnyebb tépkedni) kis csipetkékre szedjük, és a gáz mellé készítjük.
4., Jöhet a rettegett sterilizálás: bedobjuk az üvegeket a mikroba (tetjüket is), 1 percekkel dolgozzunk, és ellenõrizzük az üvegeket, hogy kiszáradtak-e már. Ilyenkor már ne nyúljunk bele az üvegek belsejébe. Vigyázzunk, az üveg meleg (meglepõ, mi a mikróból!?), használjunk konyharuhát, kesztyût. A konyhapultot én letakartam eg ytiszta konyharuhával, erre raktam a sterilizált üvegeket.
5., A dzsemes edényünket feltesszük a gázra, és elkeverjük benne a Dzsemfixet. A tetejére szórjuk a marcipáncsipetkéket, és várunk, amíg rottyan egyet. A zacskón található utasításnak megfelelõren rottyanástól számított 1-3 perc múlva levesszük a gázról.
6., A dzsemet az üvegekbe töltjük, de nem csurig, maradjon egy ujjnyi rész az üveg tetejétõl számítva. Jól rácsavarjuk a tetõt és egy határozott mozdulattal fejre állítjuk. Jááájjj! Olyan ez, mint egy óriáscsúszda, túl lehet élni, csak elsõre félelmetes.
(Így rotyog a marcipándarabos eperdzsem. Szép.)
Ennyi! Készen vagyunk a félelmetes lekvárfõzéssel! Hivatalosan is házi tündérekké avanzsáltunk, gratulálok!
Ha az utolsó üveg nem lett teli, akkor azt tegyük hûtõbe, ha kihûlt és fogyasszuk el pár napon belül. A többi üveget hagyjuk fejjel lefelé kihûlni, aztán mehetnek a spájzba, konyhapolcra, hûtõbe.
Gyakorlatilag ez az eperdzsem mindennel eszméletlen finom: friss croissant-nal reggelire, palacsintával, fagyival, vagy csak egy friss, ropogós héjú kenyéren! Hmmmmm. Vállaljátok be!
A mai modern befõzéshez az is hozzátartozhat, hogy saját címkét nyomtatunk az üvegre. Erre már rengeteg honlap (írjátok be a gugliba, hogy jam label és ontja a találatokat), okostelefon applikáció létezik, én most ezt használtam. Csodálatos konyhai ajándékok készülhetnek így!
Dupla Oreos csokitorta ? egyszerûbb, mint gondolnád
Oreo-s brownie torta
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel
B&B babaváró party ? desszertasztal 1.
Emlékszem egyre, ovis vagy alsós lehettem, amikor a szüleimmel beszabadultunk egy szedd magad barackligetbe és fogalmam sincs, hogy hány kiló sárgabarackot szedtünk ott, de az biztos, hogy még a kádban is barackok várták a sorsukat, és pár évvel ezelõtt még bontottunk ki abból a fõzésbõl származó lekvárt. Isteni íze van a házi lekvárnak, nekem ne mondja senki, hogy bármelyik bolti felér azzal, amit otthon fõztünk!
És hogy ne kelljen napokig a forró, rotyogó lekváros edényt kerülgetni a konyhában, megosztom veletek a modern befõzés titkát. Ettõl még ugyanolyan óriás bókokat és széles mosolyokat, elismerõ nyammogásokat fogunk bezsebelni, mint nagyanyáink, csak éppen az irodában töltött 8-10 óra robot után is könnyen tudjuk venni ezt a feladatot, mert:
nincs hosszadalmas sterilizálás
nincs órákig tartó lekvárrotyogás
nincs szaliciles tartósítás
nincs kis fóliákkal szenvedés
nincs dunsztolás
és nem úszik a konyhánk!
A legtöbb (kezdõ) háziasszonynak szerintem az üvegsterilizálás veszi el a kedvét a lekvárfõzéstõl, mert hát a francnak kinek van kedve üvegeket fõzni(!), szárítgatni. A legtöbbünknek szerintem a konyhájában nincs is olyan nagy edénye, amibe a befõttes üvegek beleférnek. :p Szóval bemutatom a modern házi tündérek eszközét: a mikrohullámú sütõt! Imába foglaljuk a nevét, hiszen 1-2 perc alatt készen is vagyunk az üvegek fertõtlenítésével. Huhhhh. Aztán meg rakosgatjuk majd a dzsemes üvegeket a hûtõbe vagy a spájzpolcra, és mint valami tökéletes stepfordi feleség, megveregethetjük saját vállunkat a kemény 10 perces meló után.
Az én mennyiségem most:
1,7 kiló eper (pucolva, a kicsit nyomibb is tökéletes a lekvárhoz)
400 g cukor (nálam most a régen eltett narancshéjas cukor)
fél citrom leve / héja is mehet bele, nem fog fájni
1,5 zacskó Dzsemfix 3:1
100 g natúr marcipán
Na igen, a marcipán. Ez is a modern része a dzsemnek. Nagy része szétfõ, de maradnak kicsi marcipángolyók a dzsemben, amire nagyon-nagyon érzés ráharapni. Érdemes kipróbálni, de persze enélkül is mûködik az epervarázslat!
Ami viszont nálam elengedhetetlen az eperlekvárnál, az a citrusféle. Lehet citrom vagy narancs, de valami kell bele, mert eszméletlenül feldobja. A tavalyi adagot is citrommal és naranccsal fõztem, hihetetlenül feldobja a szokásos eperdzsem paradigmánkat!
A 10 perc pedig így telik el a konyhában:
1., Az elõkészített befõttes üvegeket és tetejüket elmossuk, leöblítjük és hagyjuk egy kicsit száradni. Nem jó, ha áll benne a víz, de legyen még vizes, nedves az üveg fala.
2., A megpucolt epret egy nagy edénybe dobjuk a cukorral, citromlével együtt, majd botmixerrel pürésítjük.
3., A marcipánt (hûtsük le elõtte, úgy könnyebb tépkedni) kis csipetkékre szedjük, és a gáz mellé készítjük.
4., Jöhet a rettegett sterilizálás: bedobjuk az üvegeket a mikroba (tetjüket is), 1 percekkel dolgozzunk, és ellenõrizzük az üvegeket, hogy kiszáradtak-e már. Ilyenkor már ne nyúljunk bele az üvegek belsejébe. Vigyázzunk, az üveg meleg (meglepõ, mi a mikróból!?), használjunk konyharuhát, kesztyût. A konyhapultot én letakartam eg ytiszta konyharuhával, erre raktam a sterilizált üvegeket.
5., A dzsemes edényünket feltesszük a gázra, és elkeverjük benne a Dzsemfixet. A tetejére szórjuk a marcipáncsipetkéket, és várunk, amíg rottyan egyet. A zacskón található utasításnak megfelelõren rottyanástól számított 1-3 perc múlva levesszük a gázról.
6., A dzsemet az üvegekbe töltjük, de nem csurig, maradjon egy ujjnyi rész az üveg tetejétõl számítva. Jól rácsavarjuk a tetõt és egy határozott mozdulattal fejre állítjuk. Jááájjj! Olyan ez, mint egy óriáscsúszda, túl lehet élni, csak elsõre félelmetes.
(Így rotyog a marcipándarabos eperdzsem. Szép.)
Ennyi! Készen vagyunk a félelmetes lekvárfõzéssel! Hivatalosan is házi tündérekké avanzsáltunk, gratulálok!
Ha az utolsó üveg nem lett teli, akkor azt tegyük hûtõbe, ha kihûlt és fogyasszuk el pár napon belül. A többi üveget hagyjuk fejjel lefelé kihûlni, aztán mehetnek a spájzba, konyhapolcra, hûtõbe.
Gyakorlatilag ez az eperdzsem mindennel eszméletlen finom: friss croissant-nal reggelire, palacsintával, fagyival, vagy csak egy friss, ropogós héjú kenyéren! Hmmmmm. Vállaljátok be!
A mai modern befõzéshez az is hozzátartozhat, hogy saját címkét nyomtatunk az üvegre. Erre már rengeteg honlap (írjátok be a gugliba, hogy jam label és ontja a találatokat), okostelefon applikáció létezik, én most ezt használtam. Csodálatos konyhai ajándékok készülhetnek így!
Hasonló bejegyzések:
Dupla Oreos csokitorta ? egyszerûbb, mint gondolnád
Oreo-s brownie torta
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel
B&B babaváró party ? desszertasztal 1.