10 + 3 legjobb étel libából - Márton napi menüajánlat, nem csak Márton napra
sponsored links
Két hete vár szerkesztésre ez a válogatás, de bármennyire igyekeztem, sajnos nem sikerült Márton nap elõtt publikálnom. Azután arra gondoltam, hogy Márton nap után is van jelentõsége foglalkoznom a libával, mégpedig azért, hogy ösztönözzek mindenkit arra, hogy ne csak Márton napkor kerüljön liba az asztalra. A liba húsa az egyik legízletesebb húsféle, a zsírja a zsírok királynõje, a liba összességében pedig az egyik legegészségesebb hús és zsír forrás.
Szerintem a legfontosabb, hogy változatosan étkezzünk, hiszen minden hús és zöldségfélébõl más-más vitaminhoz vagy fontos tápelemhez jutunk hozzá, így én azt mondanám, ha minden nap együnk zöldséget és egy héten egyszer együnk halat, akkor egy hónapban legalább egyszer együnk libát.
Következzenek a kedvenc receptjeim libára, de beillesztettem néhány kacsából készült ételt is, mely libából hajszálra ugyanúgy elkészíthetõ. No és fordítva is így van.
Úgyhogy liba és kacsarajongók, de legfõként a libakóstolásban kezdõk figyeljenek, mert a szendvicstõl a pástétomig, a pogácsától a levesig számtalan nagyszerû étel készíthetõ libából, melynek koronája természetesen a libasült és a libamájból készült ételek.
Harapnivalók
Vendégváró elõétel: libatepertõs-kétsajtos leveles pogácsa
Libatepertõ - mennyei konyhai melléktermékKirálynõi szendvicsek füstölt libamellel, hideg kacsamájjal
Zsíros kenyér - hagymás-fûszeres libazsírral, békebeli kovászos kenyéren
Aszús-mézes libamájpástétom diós-mézes (kovászos) gyökérkenyérrel
Leves
Libaleves
Sültek
Serpenyõs libamell (poché-grillé) libatepertõs, lilahagymás burgonya-flánnal, aszúban párolt barackkal
Mandarinos-fûszeres olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásávalKacsából készült ételek, melyek libából egy az egyben elkészíthetõek
Jól bevált konyakos kacsamáj pástétomom és Les Halles tatárbifsztek még fûszeresebben
Kalács kanapé meleg vargánya raguval, furmintban párolt, rozmaringos szilvával, hideg kacsamáj darabkákkalAlmás-fokhagymás egészben sült kacsa - kacsalakoma kacsaaprólékos paellával, egészben sült májával
Hagymás rostélyos helyett, rozmaringos kacsacomb pékné módra
Fûszeres szûzsteak egészben sült kacsamájjal, Tokaj-hegyaljai furmintban posírozott almával
Köretajánlat ...