1. szülinapi almás pite torta
sponsored links
Bizony-bizony januárban eljött a nagy nap, és a mi nemrég született pici lányunk, már az 1. szülinapját ünnepelte! Egyrészt villám sebességgel száguldott el ez az idõ, szinte úgy érzem, csak most jöttünk ki a kórházból a kis bõregérrel. Másrészt annyi minden történt ebben az egy évben, annyira megváltoztak a mindennapjaink, mintha egy fél életet leéltünk volna ez idõ alatt.
Sokat törtem a fejem, hogy milyen torta kerüljön az asztalra. Elsõ gondolatra felmerült a rendelésre csináltatott Kisvakondos formatorta ötlete, de ezt hamar elvetettük. Látványra persze szuper lett volna, de olyat akartam, amit kislányunk kedve szerint szabadon szétmarcangolhat, a kezérõl lenyalogathat, elmajszolhat kívül-belül, úgy ahogy van, kiélvezheti minden falatját.
Hogy ebbe a szabadon ehetõ kategóriába kinek mi tartozik bele, tudom, széles skálán mozog. Ahány anyuka, annyi hitvallás a mit szabad, mit nem kérdéskörben. Ki hol tart 1 évesen az alapanyagok bevezetésével és kinél mi tabu? Tej, tojás, cukor, liszt, méz, kakaó, csoki, dió, mogyoró, vaj, margarin? Ééééés még holnapig sorolhatnánk.
Nálunk ételallergia nem mutatkozott eddig, így ez nem befolyásolta a döntést. Egyéb téren pedig abban gondolkodtam, mi az, amibõl a teljes mennyiség 1/12-ét (azaz 1 szeletnyi mennyiséget) az én anyai szívem engedélyez ezen a nagy napon.
Mivel a töltelékben nincs cukor, érdemes jó minõségû, édes almát választani.
Hozzávalók ? kb. 27 cm-es normál tortaformához:
30 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
1 csomag foszfátmentes sütõpor
12 dkg nádcukor
1 db tojás
só
9 dkg vaj
1,5-2 dl joghurt
5 db alma
citromlé
õrölt fahéj
3 evõkanál búzadara
1., Elõkészületként az almát megmossuk, megpucoljuk, majd lereszeljük. Megspricceljük pici citromlével és kevéske fahéjjal ízesítjük. A tészta összeállításáig félretesszük.
2., A tésztához a hozzávalókat (liszt, sütõpor, cukor, villával elkevert tojás, pici só, lágy vaj, joghurt) egyesével a liszthez mérjük és kézzel összedolgozzuk. A joghurtot hagyjuk utoljára, fokozatosan adagoljuk, míg jól gyúrható, de még nem túl lágy tésztát kapunk (nyújtáskor ne tapadjon majd a gyúródeszkára, de könnyen összedolgozható legyen).
3., Az így kapott tésztát elfelezzük. Elõször egyik felét gyúródeszkán a tortaforma méretének megfelelõen kör alakúra nyújtjuk. A sütõpapírral bélelt tortaforma aljára fektetjük, villával megszurkáljuk és meghintjük 3 evõkanál búzadarával.
4., Az elõzõleg elõkészített reszelt almát erre a tésztarétegre halmozzuk úgy, hogy elõtte két tenyerünk közt összenyomkodva a nedvességet kifacsarjuk belõle. A rakományt egyenletesen eloszlatjuk.
5., A tészta második felét szintén kinyújtjuk, az almás rétegre fektetjük, széleit finoman lelapogatjuk, tetejét villával megszurkáljuk.
6., 150 fokra elõmelegített sütõben kb. 50 perc alatt készre sütjük.