~ ÉDESBURGONYA GOLYÓ ~
sponsored links
Vasárnapi ebédhez, köretnek készült ez az édesburgonya golyó. Mostanában egyre több helyen látom az édesburgonyát és a magyar emberek szerintem kezdik megszokni az ízét. Nevében is benne van, édes... Tényleg az. Nekem bejön és nagyon szeretem. Krémlevesként, sülve, gyúrt tésztába téve, vagy így krokettként szeretjük igazán. Illés nincs oda érte, neki csak a sima hagyományos krumpli jó. Erre azt mondta, hogy olyan íze van, mintha a krumplis tésztát megcukroztam és kisütöttem volna... Hát pasiból van, ennyi. Viszont nekünk lányoknak nagyon ízlett. Fûszeres, sült csirkemell csíkokat, bébi spenótot, morzsolt kukoricát és krémes ketchup mártást kínáltam hozzá. Ez az ízkombináció valami fenségeset alkotott, így ismétlésre szorul az biztos.
Hozzávalók: 4 közepes édesburgonya, 1 tojás, 70 gr. liszt, 1/2 - 1/2 kávéskanál só, pirospaprika, fokhagyma granulátum. Sütéshez: olaj. Ketchup mártás: 4-4 evõkanál ketchup és majonéz, 1 kávéskanál citromlé, 1 kávéskanál porcukor, 1/4 mokkáskanál só.
A burgonyákat héjastól megmossuk, majd majd 15 perc alatt, kissé sós vízben megfõzzük. Kihûtjük, meghámozzuk és káposztareszelõn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a fûszereket és vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat készítünk a masszából. Egy serpenyõbe olajat forrósítunk és szép pirosra megsütjük benne a burgonya golyókat. Mikor megsültek konyhai papírtörlõre szedjük õket. Sült csirkemellel, bébi spenóttal, kukoricával és a mártással forrón tálaljuk. Nagyon finom!